Nyheter

Jag älskar säckpipor

Nyheter • Publicerad 17 augusti 2005

Nu är min lilla stad, Ystad, återigen invaderad av främmande makts militära styrkor. Det förekommer förvisso en del gevär och bajonetter och några sablar här och där men den huvudsakliga beväpningen är musikinstrument. Och musik kan också vara ett väldigt effektivt vapen.

Jag pratar alltså om Tattoo 2005 som är ett evenemang där militärorkestrar från hela världen samlas och har kul tillsammans. De marscherar och spelar och uppför olika tjusiga mönster och övningar.

Jag har aldrig sett ett ystadianskt Tattoo live (bara på video) och begick min premiär i går kväll. (Läs mer om det på morgondagens kultursidor.) Men jag har sett ett Tattoo i Skottland och jag har ett mångårigt förhållande till olika militärorkestrar av rent geografiska skäl.

Innan jag flyttade hem till Skåne bodde jag i Karlskrona några år och hade mitt sovrum på andra våningen på den gata där Flottans Musikkår marscherade förbi, bokstavligt talat med pukor och trumpeter, varenda lördagsförmiddag.

Och när jag kom till Ystad hände exakt samma sak. Under några år genomförde Hemvärnets Musikkår en musikmarsch rakt nedanför mitt sovrumsfönster, på gågatan, och fortsatte med en konsert på torget. Inom parantes undrar jag varför de slutade med det? Är det Köpmannaföreningen som inte anser sig ha råd, eller...?

Mina absoluta favoriter (och det skriver jag innan jag ens sett årets Tattoo) är förstås skottarna och särskilt avdelningen med säckpipor. Jag glömmer aldrig den tidiga morgon då en ensam, lätt beskänkt skotte i full kiltuniform stod på torget i den lilla staden Portree, ute på ön Skye, och spelade Amazing Grace på säckpipa så att mitt hjärta höll på att lämna kroppen.

Och innan den händelsen, under förra Tattoot i Ystad, stod tre skottar en lördagsmorgon på torget vid mitt hus och spelade. Det var en låt som jag inte kände igen men den var vemodig och underbar.

För övrigt var det ett Tattoo i just Portree, när jag var där, med enbart skotska orkestrar med massor av säckpipor. Snacka om att jag fick mitt lystmäte den helgen...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.