Annons
Nyheter

Jackson-skiva kan vara förfalskning

Med stor sannolikhet äkta, hävdar Sveriges Radio. Med 180 procents säkerhet en piratförfalskning, hävdar en expert.
Nyheter • Publicerad 17 december 2011
Skivan auktioneras ut på Tradera.
Skivan auktioneras ut på Tradera.Foto: 

Musikhjälpens auktion av en Michael Jackson-skiva är både ifrågasatt och extremt uppmärksammad.

Auktionen på Tradera gäller en platinaskiva (för Thriller) som påstås ha tillhört Michael Jackson personligen. Pengarna går till Musikhjälpen.

Annons

Under lördagen var auktionssidan extremt välbesökt och budgivningen skenade. När den landat på 2,5 miljoner kronor valde Musikhjälpen att dra i bromsen. Den som lagt det högsta budet drog sig ur och man startade om auktionen av skivan, som saknar äkthetsintyg.

– Jag dömer ut den till 180 procent som en piratförfalskning, säger Stefan Dimle som före auktionen blev tillfrågad av Sveriges Radio – en av organisationerna bakom Musikhjälpen – att kommentera skivans värde.

Pia Kalischer, musik- och evenemangsansvarig vid Sveriges Radio, är förvånad över Dimles uttalande.

– Stefan Dimle kan inte ha en absolut kunskap om att den är falsk. Det är inte mer än en spekulation. Vi diskuterade länge om vi skulle gå ut med skivan. När vi bestämde oss för att göra det valde vi att säga att den "med största sannolikhet" är äkta, säger Kalischer.

Hon säger att hon själv gjort omfattande research om skivan och dess eventuella äkthet.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons