Annons
Nyheter

Inte så virrigt som det verkar

"Här sitter ni, på fullt allvar", konstaterar en gladlynt och rapp Adde Malmberg, förtjust men lite konfys över kvällens märkliga lokalval. Men en komiker får vara beredd att ta bollen på volley och seden dit man kommer, och det är Adde Malmberg bra på.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2012
Foto: Tom Wall

Efter en tapper och förtjänstfull uppvärmning av Tittins Lasse Svensson som frisören Jean-Paul – för övrigt den ende i kväll som är vettigt klädd för ett badhus - får Adde ändå jobba en stund i uppförsbacke.

Han snurrar runt på flotten, vankar fram och tillbaks och lyckas efter hand både få ringarna på vattnet och skrattvågorna att slå i kaklet. Han berör ämnen vi alla är bekanta med; vardagsstress, dialekter, olika kynnelag i Malmö och Stockholm, åldrande med mera. Och han är befriande fri från klichéer och under-bältetgrepp.

Annons

Det gör också att han kan sakna udd. Observationen om att alla liknar varann i den lilla göingebyn Knislinge vet nog vi andra, snabbt slutsatsdragande vad den handlar om. Men Adde kommer fram till att det beror på att byn bara har en enda frisör. Ja just det, det var precis vad jag också tänkte på.

Det stundtals flaxiga och uppspelta framförandet kan förleda en att tro att vi har att göra med en excentrisk virrpanna. Icke så.

I den skenbara planlösheten döljer sig en tekniker, som använder hela registret från mimik till plastik och röstkontroll. Han slänger aldrig ut ett påstående utan att försöka ta det över bassängkanten och kommunicera med publiken. Få en reaktion, skapa en relation och bygga vidare på den.

Han kan också variera tempot, och en plötslig inbromsning av svadan kan bli mycket effektfull.

– Tänk vad bra vi ändå har det, säger han efter en konstpaus, och det känns att han menar allvar. Trots att den följande tanken skämtar om hur vi med tvätt- och diskmaskiner sparar tid, som vi sedan använder till att sitta och svära åt att datorn går långsamt.

Man kan se med humor på det mesta - det är Addes budskap och röda tråd. Från de roliga små palmerna som dekorerar hans flotte till de danska turister vi kunnat läsa om som blev besvikna på att svenska älgar är för små. Och fick pengarna tillbaka.

– Världen är full av humor, säger Adde. Det gäller bara att se det!

Med ett sådant öga för tillvarons undangömda komik kan man gå långt. Och livet blir ju dessutom så mycket roligare.

Fritidskontorets "Mitt i poolen"-satsning fortsätter att vara ett udda, men angenämt nöje. Men snart bara måste någon ramla i bassängen.

Louise Löfgren
Lars Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons