Nyheter

Ingen snaps till kräftorna

Nyheter • Publicerad 2 augusti 2005

På fredag är det fullmåne. Egentligen skulle jag vänta tills dess men då är jag i Båstad och förhindrad att ägna mig åt en av höstens höjdpunkter; kräftätning. Jag ska dock stanna i Båstad över helgen så det kanske, kanske kan bli tillfälle till lite kräftnjutning även där.

Egentligen är inte kräftskivor mycket mer än en helt vanlig fest, vi lägger till kräftor till den vanliga sommarfestmaten och sedan höjer vi glasen i snabb takt och har det trevligt. Men njuter vi verkligen av kräftorna? Tar inte umgänget och det allmänna glammet udden av själva kräftätandet? Och hur många smaklökar har vi kvar efter den andra snapsen?

Äsch, visst är det kul med kräftskivor men jag kombinerar dem gärna med lite mer seriöst kräftätande och det sker i kväll. Jag och en god vän har den trevliga traditionen att träffas och huvudsakligen ägna oss åt kräftorna. Helst ska det vara en kväll med klar himmel och fullmåne och det är det nästan i år.

Vi har mycket kräftor, självklart en sådan där papperslampa som föreställer gubben i månen, några små hattar men inga haklappar, det blir för barnsligt. Vanligt hushållspapper duger bra och är drygt, det går ju åt några meter.

Det vankas ingen annan mat förutom kräftor mer än ett gott hårt bröd och en rejäl Västerbottensost. Möjligen en biskvie till kaffet, inte mer. Det är kräftorna som ska stå i centrum.

Absolut ingen snaps! Ett gott vitt vin, Petit Chablis, lagom svalt och så vanligt vatten duger bra. Då uppfattar man smaken även efter den tionde kräftan. Däremot kan jag mycket väl tänka mig en whisky eller konjak till kaffet när kräftorna ändå är slut.

I år har jag inte fått förtroendet att köpa kräftorna men jag vet att de är noga utvalda efter olika tidningstester och har fått tina långsamt i kylskåpet och sedan pyntas de vackert med massor av krondill. Dock fick jag ansvaret för osten och det uppdraget är utfört. En riktigt vällagrad Västerbotten, ska det vara.

Fem kräftstjärtar på en knäckebrödsskiva med riktigt smör...vad säger ni?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.