Annons
Nyheter

Ingen Oscar för Troell

Sveriges bidrag till Oscarsgalan, Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick", gick miste om en nominering när de utvalda filmerna presenterades på torsdagen strax innan klockan 15 svensk tid.
Nyheter • Publicerad 22 januari 2009
Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick" fick ingen Oscarsnominering. Bild: Scanpix
Jan Troells "Maria Larssons eviga ögonblick" fick ingen Oscarsnominering. Bild: ScanpixFoto: 

Troells senaste film belönades nyligen med fem priser vid den svenska Guldbaggegalan, bland annat som bästa film och bästa manliga och kvinnliga skådespelare.

"Maria Larssons eviga ögonblick" handlar om den fattiga kvinnan Maria Larsson och hennes liv och den betydelse som en kamera och fotograferandet fick för henne. Maria Larsson var gift med Sigfrid Larsson som var en brutal sälle som misshandlade både hustru och barn och gärna söp och slogs. Han hade en lång rad olika arbeten bland annat som hamnarbetare och åkare.Filmen är baserad på en bok av Agneta Ulfsäter Troell som i sin tur genomfört ett omfattande forskningsarbete kring verklighetens Maria Larsson, som bodde i Göteborg.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons