Annons
Nyheter

Ingen gås utan svartsoppa

Nyheter • Publicerad 11 november 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Blir det gås i helgen? Med svartsoppa och äpplekaka?

Jag måste säga att jag reagerar starkt mot det här tramsandet med svartsoppan. Allt oftare ser man i annonser om gåsmiddag på olika krogar att svartsoppan kan ersättas med hummersoppa.

Annons

En gåsmiddag är en sammanhållen ritual som är beroende av varje länk i kedjan för att slutresultatet ska bli perfekt. Ersätter man svartsoppan med hummersoppa gör man våld på en gammal fin tradition - som egentligen härstammar från Tyskland innan den nådde Skåne och övriga världen.

Den som inte äter svartsoppa ska ej heller varken få någon gås eller äpplekaka. Jag kan hålla med om att en dåligt tillagad svartsoppa kan vara en prövning men ibland måste det vara så på vägen till den fulländade njutningen.

Ungefär som att man får stå ut med den hemska stanken från surströmmingen för att kunna njuta av smaken. Och när man riktigt frossar i delikata kräftor då får man alltid ont i skallen morgonen efter - det är bara att acceptera.

Vad händer om vi köper det här med hummersoppa? Vad blir nästa steg? Ersätta gåsen med en seg anka? Och äpplekakan med päronsorbet?

Nej, vi måste stå fast vid våra mattraditioner. Den som icke klarar svartsoppan förvisas till ett hörn i köket där vi serverar vidbrända fiskpinnar med degig pommes frites. Möjligen kan de få komma ut i salongen till kaffet...

Vill ni ha ett nytt recept på en mer godisbetonad äpplekaka? Den kan gå till gåsmiddagen även om jag förordar vanlig skånsk äpplekaka.

Tag ett ägg och rör samman med 2 dl strösocker. Blanda 2 dl vetemjöl med en tsk bakpulver. Tag en dl smält smör (ja, jag vet att det är svårt att ta exakt mängd osmält smör men jag glömmer varje gång hur mycket jag slänge i kastrullen och i originalreceptet står det 1 dl smält smör...) och rör ner i ägg- och sockerblandningen. Rör därefter ner socker-, smör- och äggsmeten i mjölet och si, det är färdigt.

Bred ut smeten i en ganska vid form, skala ett stort Belle de Boskoop-äpple och skär det i vackra, inte allt för tunna, klyftor som sticks ner i smeten i ett snyggt, runt mönster. Rejält med kanels överst och jag tar gärna också lite extra råsocker på toppen.

Nu sticker jag till Köpenhamn.

Ha en riktigt god helg!

Annons

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons