Annons
Nyheter

Inga överdrivna ljusdekorationer alls

Nyheter • Publicerad 6 december 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

"Om man tror på gud då är det nok så här det ser ut när han tittar ner, sade mannen och nickade ut mot havet.

Jag stod i Abbekås hamn med en äldre hedersman som var nere och tittade till båtarna och hamnen. Han hade läst vad jag skrev om att gå ide och nu berättade han att när båten är uppe för vintern då får han samma känsla. "Men det finns ju alltid att göra", sammanfattade han och jag bara nickade.

Annons

Ute över det osannolikt stilla havet hade molnen spruckit upp och solen fick ner en kil av ljus som skimrade magiskt över vattenytan. Jag höll med mannen, det såg verkligen ut som hämtat ur en religiös målning från 1800-talet. Men snart nog slöts molnen igen och vi nickade till varandra och jag fortsatte min resa västerut.

Egentligen var jag ute på en spaningstur efter juldekorationer. Jag ville se hur det står till med upplysta granan, ljusslingor över tak och buskar och trädgårdsmöbler. Är man lika tokig på Söderslätt som uppåt landet och i städerna, för att inte tala om USA?

Jag tog min omvända runda, kusten västerut och över Anderslöv på hemresan. Det var förvisso grått och dimmigt men vindstilla och andaktsfullt på något vis. Jag fick en stark känsla av att landskapet verkligen vilade inför nåsta vår.

Men det där med överdrivna juldekorationer finns det uppenbarligen inget stort behov av på Söderslätt. Det var mest vanliga elljusstakar i fönsterkarmarna, lite stjärnor och möjligen någon lykta. Med några få undantag.

I utkanten av Anderslöv hittade jag den store vinnaren, om det nu hade varit en tävling. Uppe på taket sitter en jultomte i full ornat, i naturlig storlek och ordentligt upplyst av mängder av lampor i dräkten. Han är helt klart på väg upp till skorstenen. Lite tidigt, va...? Riktigt kul och påhittigt och snyggt gjort.

Uppe på Tingbacken är ett hus vackert behängt med en ljusslinga längs takkanten – sparsmakat och elegant.

Men det vackraste av allt är kanske slangtornet på brandstationen i Skivarp. Allra längst upp i tornet står ljusstakar i alla fönstren och tornets insida är hela vägen ner smyckat med ljus som man ser genom gluggarna. Underbart när man kommer på lite håll. Mer sånt.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons