Annons
Nyheter

Illusion och verklighet på Tjörnedala

Nyheter • Publicerad 17 juni 2005

På Galleri Tjörnedala vid Baskemölla pågår en "fotoutställning med konstnärer som använder kameran och fotografiet som ett kompletterande redskap i skapandet" som det heter i ett presentationsblad av utställningen. Det är en samlingsutställning med Ben Thompson som curator.

PeO Erikson visar en serie foton med antika föremål i fokus. En bild återger en miljö från en slottspark där antika föremål utplacerats – speglar, byråer och andra rekvisita från gustaviansk tid. Men slottsparken är uppmålad på en stor fond, en plan yta. Framför den har föremålen placerats. Fotot blir en bild av en bild och illusionen blir nära nog fullständig. Ögat luras. PeO Erikson spelar på teman som bild i bilden, illusion och verklighet och på frågan om vårt sätt att se. Antika teman, ständigt rykande aktuella! Lucas Gölén visar en serie koncentrerade bilder, lågmäld färgskala, mindre format. Några motiv är landskapsbilder från Österlen, andra skärvor av tidlöshet, som Ben i sten och Skuggor av glas. Maria Björklunds känsliga och poetiska bilder av en ung kvinnas ansikte förmedlar en meditativ känsla som har paralleller i hennes måleri.

Annons

Bland Madeleine Pyks svartvita foton finns miljöer från Paris med människor i folkvimlet, bilder som känns som dokument från ett gånget femtiotal med en skarp iakttagelseförmåga och talande människokaraktäristik.

I sina svartvita bilder har Lars Drevemark infogat talbubblor som i serieteckningar, men det är poesi som bubblar, ett litet överraskande och roligt grepp.

Chris Maris visar ett antal bilder i färg i ett format som är långsträckt, horisontellt, som det platta skånska landskapet. Till vänster en pojke som ser ut att gråta vid en strand. Ser man bilden från vänster till höger kan man ana ett skeende, som i film.

Det är en balanserad utställning med bredd i uttryck och teknik, väl värd ett besök.

Men jag hade önskat mig mer av experimentlust, mer av gränsöverskridande, mer av risktagande.

Anders Breitholtz

KONST BASKEMÖLLA
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons