Annons
Nyheter

I torktumlaren med Lill

För musikern och låtskrivaren Michael Saxell i Ystad var inspelningen av Lill Lindfors nya platta 12 sommarkort ett drömprojekt.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2006
Efter 17 år som musiker i Kanada bestämde sig Michael Saxell för att återvända till Skåne och slå sig ner i Ystad med sin familj. BILD: LARS THULINFoto: 

Ett skivbolag som gett ut flera inspelningar av Michaels låtar – varav När en flicka talar skånska och Om himlen och Österlen är de mest kända – frågade om han inte ville producera en platta. Med mer eller mindre fria händer.

– Hur ofta får man ett sånt erbjudande? frågar sig Michael Saxell häpet.

Annons

Eftersom han skrivit låtar med Jaques Werup till Gör mig lite levande, en duettplatta med Lill Lindfors, och även kompat dem på två turnéer, gick tankarna snart till Lill som sångerska. Och Michael visste vilka musiker han ville ha i sitt drömband: Jan Lundgren, piano, Jojje Wadenius, gitarr, Lars Danielsson, bas.

– Janne Lundgren är en sådan fantastiskt lyhörd musiker, som kan reflektera innehållet i en text på ett sätt som är helt outstanding, berömmer Michael pianisten, som liksom han själv slagit sig ner i Ystad. Michael visste inte då om drömbandet skulle ställa upp. Men det kunde de – kompletterade av trummisen Pete Abbott.

– När jag ringde Lill blev hon jätteglad, berättar Michael. Vi pratade om att göra en sommarskiva, och hon sa "ja men det passar bra, jag är ju en sommarmänniska".

Samma okonstlade direkthet hade han mött ett par år tidigare, när han och Jaques Werup skickat en låt till Lill.

– Vi hörde ingenting och ingenting, och sen plötsligt ringde hon och undrade om hon fick ändra ett ord i texten. Då stod hon redan i studion och skulle sjunga in låten! säger Michael.

– Det är väldigt Lill. Hon är spontan, den kvinnan.

Soundet på 12 sommarkort skulle vara intimt och nära, med så mycket som möjligt fångat live i studion. Men kalla det inte "avskalat".

– Jag hatar det ordet! säger Michael lidande. Det är så överanvänt. Som "unplugged". Eller Phil Collins! Inget ont om honom, men man tycker man hört tillräckligt av sådant.

– Jag ville det skulle låta som Lill och ett gäng fantastiska musiker som har kul ihop, förklarar han. Och han tycker det lyckades.

– Även om alla andra hatar det här så kommer jag att fortsätta älska det, försäkrar Michael. Känslan av att jobba i studion med handplockade musiker som snabbt fick snurr på kreativiteten och samspelet, beskriver han som att "kastas in i en torktumlare och komma ut varma och fina och välmående".

Annons

– Ingen bra liknelse, jag vet, men det struntar jag i! skrattar han.

Plattan innehåller klassiker av Olle Adolphson, Cornelis och Taube, men även ett par Saxell. Som Om himlen och Österlen, som sjungits in av såväl Östen Warnerbring och Jan Malmsjö.

– Jag känner inget ägandeförhållande till den, men jag är tacksam att den "kom ut" genom mig, säger han.

– Jag blir glad när jag hör den på radion, eller någon tar kontakt för att de vill ha noterna till begravning eller bröllop. Eller bara för att berätta hur berörda de blivit av sången. Det är kul och fantastiskt och få förunnat.

Nu går han och väntar på hur det ska gå med nästa projekt – något så udda som en musikal- och trapetsföreställning kallad Club Seduce, som testvisas i Los Angeles i morgon och som Michael och hans fru Jennifer skrivit musik till.

– Vi skulle varit där, suckar Michael. Men det är ju fotbolls-VM!

– Det låter säkert dumt, men jag har jobbat stenhårt hela våren, och verkligen sett fram emot fotbollen. Nu ska jag vara ledig!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons