Nyheter

I år är jag påskkärring

Nyheter • Publicerad 23 mars 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Glad Påsk på er alla! När jag var en liten glytt och gick på högstadiet på Kirsebergskolan i Malmö var jag en busunge. Allt skulle vridas och vändas och även om det för det mesta bara blev trams hände det att jag kom på något kul. Som när vi på en teckningslektion skulle göra påskkort.

Det är kanske inte det mest pedagogiska man kan tänka sig att sätta ett gäng sjundeklassare till att göra påskkort men så var det. Då kläckte jag den, i mitt tycke, genialiska idén att ersätta å:et i påsk med ett ägg. Eller en slags äggform. Vår käre lärare missförstod dock och uppfattade det som att jag ritat ett A men glömt bort prickarna. Men som han var en vänlig man sade han: "Ja, då blir det på danska då " glad pask".

Detta fastnade i min lilla skalle och sedan dess har jag kört med just de orden; Glad Pask. Jag förstod dock inte att jag var väldigt långt framme i internationaliseringen av det svenska språket. Bara några år senare ändrade det skånska byggföretaget Skånska Cement sitt namn till Skanska. Och på den vägen är det. Och numera, i e-post och internetvärlden, är ju prickarna helt borta. Jag skriver min e-postadress så många gånger varje dag att jag även i andra sammanhang skriver mig som Dahlstrom. Detta var jag inne på redan i sjunde klass. Vad kunde det inte blivit av den lille pågen?

I dag är det skärtorsdagen och då kommer påskkärringarna farandes. Det är kanske bästa att stänga till sovrumsfönstret. Annars är det mest småkärringar som drar runt och tigger godis. Ett år försökte vi ersätta godiset med frukt men då blev kärringarna sura. Då var det bättre när jag och några vänner bodde i ett slags kollektiv i ett hus i Lund och var generösa. Eller rättare sagt en av oss var väldigt generös och delade frikostigt ut smågodis som han köpt för studielånet till påskkärringarna. På någon timme hade ryktet spritt sig i kvarteret och det var kö långt ut på gatan.

Jag tror faktiskt att jag ska klä ut mig till påskkärring och dra runt ett par varv så får jag kanske in nog med godis för hela påsken. Det är kanske lite väl fräckt att kräva oxfilé, bourgogne och franska ostar istället för godis?

Nej, nu ska jag gå iväg och köpa mig en lammstek och påskliljor, storblommiga penséer och påskris med gula fjädrar. Vi hörs på lördag.

Glad Pask!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.