Annons
Nyheter

Hyggedag i København

På Hovedbanegården möts jag av något så odanskt som en skylt med texten: "Røgfri Zone".
Nyheter • Publicerad 30 juli 2008
Foto: 

Likadant med mina fötter som med Den namnlöses (alter ego-detektiven i Dan Turèlls krimier). De går av sig själva, kan sin rutt genom byen och skyndar strax iväg mot Politikens boghall vid Rådhusplatsen. En tanke i väntan på grönt ljus: Finns det någon annan stad med trafikljus som räknar ner med siffror tills man får gå över gatan?

Boghallens hyllor med pocketdeckare på engelska är breda, snabba och udda. Ett par fynd, om man gillar deckare i andra miljöer: Shinjuku Sharkav Arimasa Osawa och Havana Goldav Leonardo Padura. Platser: Tokyo och Havanna. Dessutom är Sara Blædel och Elsebeth Egholm - två av Danmarks tre bästa krimiförfattarinnor - aktuella med varsin ny roman, Aldrig mere frirespektive Liv och legeme.

Annons

Över Vestergade och in på Accord, butiken för begagnade skivor. Här brukar finnas äldre danska plattor som jag missat eller inte har på cd. Som just nu: Hipmedde psykedeliska legenderna Steppeulvene och Sange til Rosamed Troels Trier (mest känd från Røde Mor).

Trier gjorde också skivan Lars Bjørnstrædes vinduer- eller Pisserenden, som man sa när det var fattigkvarter. Nu har Lars Bjørnstrædemed omnejd blivit hyggegader med hus i olika färger, krogar och caféer. Samt Fantask, en tecknad serieaffär som hållt på och ut sen 1971.

Utländska seriealbum, som inte översatts till svenska, kommer ofta på danska. Till exempel Jacques Tardis tecknade serier efter franska deckarromaner - som Skydetelt på Place de la Nation(författare: Leo Malet) och Vejene rundt om Georges Gerfaut(Jean-Patrick Manchette). Missa inte heller seriebröderna Deleurans klassiska danska privatdetektiver Pirelli & Firestone!

Också stopp hos N. C. Perch's Thehandel (på Kronprinsensgade sen 1835) - två hekto grönt té med citron och ingefära, tack - och vidare mot Den grønne kælder (Pilestræde), min vegetariska lunchfavorit. Semesterstängt! Synd, men då får det bli Palæ Bar (Ny Adelgade, snett emot Tage Andersen, byens mest kända blomsterhandlare).

Beställer - som alltid - håndmad (= ospecificerade och mycket danska smørrebrød) och bläddrar i Politiken med bilagan I byen, som fyller 20 år och firar med att återtrycka några Dan Turèll-klummer. I den här krönikan hade Turèll besökt Christiania och provat något som nog inte bör nämnas i en svensk tidning på samma sätt som andra provar viner.

Resmusik:Hip med Steppeulveneoch I Danmark er jeg fødtmed Natasja. Låtar från Köpenhamn åren 1967 respektive 2007-2008.

Bengt Eriksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons