Annons
Nyheter

Hur vi hamnade i första klass utan att veta hur

Nyheter • Publicerad 3 juli 2008
Hur vi hamnade i första klass utan att veta hur
Hur vi hamnade i första klass utan att veta hurFoto: 

Ibland händer det sköna, oväntade ting och när det regnar manna från himlen då har man ingen sked, eller så.

Detta hände sig för någon månad sedan och jag har ännu inte förstått hur det gick till. Vi hade bokat en helt vanlig flygresa till Madrid, förvisso lite dyr på grund av helgen och eftersom jag inte var ute i god tid men egentligen inga konstigheter alls.

Annons

Vi reste med bara handbagage och checkade in via en automat – smidigt och enkelt och snabbt. När man checkar in via automat då kan man välja var man vill sitta. Det anges vilka platser som är lediga och vilka som är upptagna.

När vi kom fram till det steget blev jag häpen – vi blev anvisade att välja platser längst fram i planet, alltså i första klass. Men vi hade ju inga förstaklassbiljetter. Men jag slog i alla fall till och vi bokade platserna två och tre. Dock var vi övertygade om att det bara var ett misstag som skulle rättas till när vi kom ombord på planet.

Flighten var några timmar försenad så vi gick och åt en god middag på Kastrup och blev rejält mätta och belåtna, inte minst efter att ha delat en flaska Rioja. När vi skulle visa upp våra boardingpass vid gaten var det spännande, vad skulle hända? Skulle vi bli hänvisade längst bak i planet, i skamvrån? Vi skulle kanske inte ens få åka med, bedragare som vi ju var.

Men inget hände. Vi visade upp våra lappar och gick ombord där vi återigen visade våra lappar och blev visade till våra platser, i första klass. Det kom ingen och gjorde anspråk på våra platser, absolut ingenting hände. Mer än att vi blev serverade ett glas champagne eller juice. Jag tog skumpa och tänkte att det går så länge som det går.

Det gick hela vägen. Vi lyfte och vi satt kvar i lyxklassen och blev ompysslade och serverade precis vad vi ville ha och vad vi inte ville ha – en stor brakmiddag med förrätt, varmrätt och smarrig dessert, vin och skumpa och konjak till kaffet.... Allt helt gratis. Vi satt ju i första klass gudbevars. Men vi hade ju ätit en bastant middag strax innan avgång och kunde dessvärre inte göra flygmaten rättvisa. Typiskt. När man för en gång skull får något som är ätligt och gratis ombord då är man mätt.

Men vi gjorde så gott vi orkade och konjaken var god och vi fick varma, våtservetter inför landningen och choklad och bara leenden och ingen hyste några misstankar om att det satt katter inne i hermelinkabinen.

Men hur kunde det hända och vad var det egentligen som hände? Hemresan genomfördes i den så kallade apklassen och på något vis kände jag mig mer hemma där.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons