Annons
Nyheter

Hur många paraplyer?

Nyheter • Publicerad 1 juni 2007
Hur många paraplyer?
Hur många paraplyer?Foto: 

Nu när det regnat några dagar ser man dem överallt. Paraplyerna. Jag blev intresserad av paraplyer på allvar efter att ha sett min favoritfotograf Georg Oddners fantastiska bilder av övergivna paraplyer i New York (2001).

Men jag har ett kluvet förhållande till användandet av paraplyer. Har man gått gatan fram i ösregn i Barcelona eller Sevilla och mött damer med paraplyer då förstår man. De använder parplyerna som murbräckor genom folkmassorna, de bär dem lågt för att skydda så mycket som möjligt av de fina kläderna och det betyder att de inte ser något och risken att sticka ut ögonen på andra fotgängare nonchalerar de fullständigt. Det är mitt problem, inte deras. Kläderna är viktigare än mina ögon. Riktigt roligt blir det när två oseende damer kolliderar i spöregnet, då kan spännande meningsutbyten avlyssnas.

Annons

En gång i Barcelona satt jag på en uteservering under en baldakin då det utbröt en rejäl regnskur. Vid bordet bredvid, utanför baldakinens skyddsområde satt två damer, de fällde genast upp sina paraplyer. Tyvärr satt den ena så till att kanten på hennes paraply kom att vila intill min rygg. Efter en stund kände jag hur det rann nerför min rygg, från hennes paraply. Jag försökte, mycket försiktigt, påtala detta men möttes av flammande ögon och en storm av ord som jag inte förstod, tack och lov.

Nu ser jag de övergivna paraplyerna i min lilla stad. I tidningens reception står ett lutat mot väggen, inne i min mataffär står ett annat och på teatern fann jag ett hängande i garderoben. När det regnar tar vi med oss våra paraplyer men så fort solen tittar fram glömmer vi dem lite varstans. Jag såg också ett trasigt i en papperskorg och funderade en stund över dess öde. Vad hade hänt?

Själv har jag just nu fyra paraplyer. Det behövs. Tidigare hade jag bara två och då föll det sig naturligtvis så att de alltid befann sig där jag inte var. Antingen på tidningen eller hemma. När det började regna var vi alltid åtskilda. Men med två paraplyer hemma och två på tidningen är jag helgarderad. Om det nu inte blir så att det två dagar i rad börja regna när jag är på tidningen och därför tar båda med mig hem. Man skulle kanske köpa två till...

Ha en riktigt bra helg!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons