Annons
Nyheter

Hur hanterar man humrar på rymmen?

Nyheter • Publicerad 25 juni 2008
Hur hanterar man humrar på rymmen?
Hur hanterar man humrar på rymmen?Foto: 

Att det är livsfarligt att leva har jag förstått för länge sedan. Och att vi titt som tätt ställs inför allvarliga och svåra problem hör också till bilden. Själv tycker jag att en av de stimulerande utmaningarna med att resa är att lösa problem. Genom att lösa nya problem kopplar man bort de gamla vanliga och får därmed en mental vila.

Men om man skulle ställas inför hopplösa situationer finns det numera en räddning. Det är den nya boken I värsta fall – en överlevnadshandbok för vardagen (ICA-bokförlag). Den tar upp mängder av situationer och knipor och lösningarna är ofta både överraskande och roliga. Det är alltså egentligen ingen seriös handbok även om där finns ett och annat seriöst guldkorn.

Annons

Låt mig ge er några exempel på svårigheter som boken tar upp: En fågel i håret, tandborste som hamnat i toaletten, vilse i bastun, blödande väggar, arm som fastnat i toaletten, fångad i bäddsoffa, svärande papegoja, fientlig vargflock, humrar på rymmen, meny antänd av levande ljus på restaurang, deprimerad orm, förestående flygkrasch och vad gör man när man får syn på snömannen?

Dessa situationer är förstås välbekanta för oss alla. Men varför fastnar man med armen i toaletten, frågar sig vän av ordning? Och hur ser man att en orm är deprimerad, de ligger ju oftast där och bara ligger. Det där med humrar på rymmen ska jag vidarebefordra till dagboksfantomen Lars Norén som enligt egen utsago lever till stor del på humrar.

Har ni tänkt på hur det känns för Lats Norén att ha ett efternamn som ofta förknippas med familjebråk, tragedier och annat elände? Har familjefesten urartat i gräl då pratar vi i efterhand om att det var en riktig norénhelg. Och om ett par råkar i luven på varandra på uteserveringen eller på festen då är vi genast där och konstaterar att det är ett riktigt norénskt gräl. Boken har ingen lösning på det problemet men jag föreslår att han raskt byter namn.

Jag hittar ett riktigt bra tips i boken. Et seriöst tips. Hur skruvar man ur en glödlampa, där glaset gått sönder, som sitter kvar i sockeln med vassa glasbitar som sticker upp? Själv har jag hittills bökat med en plattång och en arbetshandske men bokens tips är enkelt och bra: Dela en rå potatis och tryck ner halvan över glasspetsarna och vrid ur lampan.

Men vad gör man om väggarna blöder? Alltså blöder med riktigt blod? Det måste vara bokens märkligaste problem. Jo man baddar området med en del vigvatten och fyra delar kranvatten och tillkallar en exorcist. Väldigt bra att veta.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons