Annons
Nyheter

Humor och kärlek i spelträsket

Vårens stora musikalkomedisatsning på Slagthuset är en Guys & Dolls med ambitionen att göra spelscenerna minst lika intressanta som sångerna.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2007
Delar av Guys & Dolls-ensemblen: Sofie Aldgård, Jenny Silver, Tommy Körberg och Gunnel Nilsson.
Delar av Guys & Dolls-ensemblen: Sofie Aldgård, Jenny Silver, Tommy Körberg och Gunnel Nilsson.Foto: 
Tommy Körberg och Jenny Silver spelar det motsatta paret som mot alla odds attraheras av varann.
Tommy Körberg och Jenny Silver spelar det motsatta paret som mot alla odds attraheras av varann.Foto: 
När frälsningssoldaten Sarah Brown (Jenny Silver) möter syndfulla storspelarna Nathan Detroit (Claes Malmberg) och Sky Masterson (Tommy Körberg) uppstår vänskap och till och med kärlek.BILD: LARS THULIN
När frälsningssoldaten Sarah Brown (Jenny Silver) möter syndfulla storspelarna Nathan Detroit (Claes Malmberg) och Sky Masterson (Tommy Körberg) uppstår vänskap och till och med kärlek.BILD: LARS THULINFoto:  

Regissören Anders Aldgård har trummat ihop ett dreamteam för att göra musikalklassikern från 1950: Tommy Körberg, Claes Malmberg, Stefan Ljungqvist, Sofie Lindberg, Stig Grybe och Jenny Silver. Plus dansare och en 18-mannaorkester.

– Nu gäller det bara att få dem att låta som 18 man också, säger Tommy Körberg, som gärna retar orkestern med rop på "ta i mer – jag hör inte!" Tommy spelar Sky Masterson, en av två storspelare som stycket kretsar kring. Han och Nathan Detroit gör sitt bästa för att hålla sin spel- och dobbelverksamhet undan polisens vakande öga i 50-talets New York. Även Frälsningsarmén vill rensa upp i spelträsket, med påföljd att Sky träffar frälsningssoldaten Sarah och en slags motsatsernas attraktion kickar in.

Annons

Sarah görs av Jenny Silver, dansbandssångerskan som gick över till rock och musikal.

– Upplägget var så otroligt smickrande att jag inte kunde tacka nej, berättar hon. Anders Aldgård berättade att det var Tommy Körberg själv som begärt att få mig till motspelerska.

Körberg hade imponerats av Jenny som Maria Magdalena i Jesus Christ Superstar i Stockholm i fjor.

– Verkligen en fin bekräftelse, strålar Jenny.

Claes Malmberg spelar musikal för nionde gången, men får fortfarande samma fråga: "kan du sjunga?".

– Jag kan förstå det, säger han överseende. Men jag sjunger rent och rytmiskt, och med den karaktär jag spelar så funkar det. Slagthusets version kommer dock inte att handla bara som sångerna – fastän den faktiskt är förlängd med ett par sånger som kompositören Frank Loesser skrev till andra sammanhang.

– Kan man kritisera musikaler för något så är det slarv med spelscenerna, förklarar Claes. Vår ambition med den här uppsättningen är att spelscenerna ska vara minst lika intressanta som sångerna.

– Sången är jag inte nervös för. Men går folk härifrån utan att ha blivit berörda av Nathan Detroit, då har jag misslyckats med att gestalta honom, säger Claes, som också berättar att han blev påmind om varför han först valde den här banan i somras, hos ungdomarna i Scen Österlen i Simrishamn.

Spel och dobbel hör inte till Tommy Körbergs svagheter egentligen.

– Det lockar mig inte. Jag har aldrig förstått hur folk kan fastna för det. Aldrig förstått vanerökare heller.

Annons

– Jag har väl ingen "addictive personality" på det sättet. Det har jag väl haft på andra sätt, förstås, men aldrig på de lätta sakerna!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

Fotnot. Guys & Dolls har premiär 25 januari och spelas fram till 17 mars.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons