Annons
Nyheter

Humanistiska partiet behövs

Nyheter • Publicerad 18 september 2007
Foto: 

Det har efterlysts humor i den politiska debatten. Flera redaktörer runt om i landet tycker att det är för tråkigt att bevaka politiker – som lägger ner statliga verk ungefär lika ofta som andra tar en snabbpizza på lunchen – som låser in sig på sina respektive kontor och räknar pengar som vore de Joakim von Ankas kontorister – som överlåter ansvaret för omsorg och vård på frivilliga idealister – som helt enkelt avstår från att ta ansvar.

HUMOR! Varför det? VAD är det som är roligt med svensk politik? Var är pajkastningen? Clownnäsorna? Klavertrampen? Krigsscenerna och de heta debatterna? Kärlekshistorierna? De smaskiga avslöjandena? Jag menar de flesta ministrar har trampat rakt i tavlor, notställ, piano, dragspel och alla andra klaviatur, de har förstört instrumenten, men sedan pyst ut genom bakdörren. Medan publiken buat har de försvunnit från jordens yta.

Annons

Det är ju inte speciellt roligt med politiker som bara drar! Man måste väl stå för det man gör? Det har jag blivit uppfostrad att göra, och många av ministrarna och jag är lika gamla.

Vilken skola gick de på?

Men så kommer svaret av sig själv, när statsminister Reinfeldt tvingas att svara på vad han tycker om Vilks rondellhund. Den forne oppositionsledaren, med de bruna, milda ögonen och de röda kinderna uppenbarar sig i TV-rutan. Nu är han blek, hålögd och skitförbannad på alla, men journalister i synnerhet, kanske lite extra irriterad på Vilks dessutom. Troligtvis har han precis läst kvartalsrapporten för sin regerings arbete och ytterligare en gång undrat varför Carl Bildt alltid klarar sig, vapenaffärer och ryska gasledningar till trots, medan Fredriks egen popularitet sjunker som en sten i en bottenlös sjö. Surt och irriterat fräser han fram de repliker som hans pressekreterare hastigt kluddat ner på en lapp.

Nej, han är inte för dödshot.

Ja, han tycker att den svenska yttrandefriheten är viktig.

Vad är han sur för?

Vad har vi gjort? Har vi inte varit tillräckligt snälla eller duktiga? Uppskattar vi inte att han faktiskt LOG innan fotbollsmatchen Sverige- Danmark? Ser vi inte att han slavar för en fet lön för vår skull?

Sedan dyker Alliansen upp i TV-sofforna för att kommentera de dåliga opinionssiffrorna. Floskelgeneratorerna snurrar igång, bortförklaringarna tar sig till nya höjder och det är NÄSTAN lika roligt som HippHipp eller Monty Python.

Den senaste tiden har jag kajkat runt och träffat hundratals människor som jobbar i ideella föreningar, på folkhögskolor, med mänskliga rättigheter och demokratiutveckling. Alltså människor som bryr sig om andra människor. Vi har talat om ett alternativ; Humanistiska partiet – för människor med brister, krämpor och tomma plånböcker, som tycker om andra människor och tror att en bättre värld är möjlig. Är det intressant?

Vi har i vilket fall väldigt roligt när vi ser ex-ministrar skälla ut frågvisa pensionärer på stan. Politiker som agerar mänskligt när TV-kamerorna stängts av.

Annons

Ann Hingströmskriver krönika var onsdag i Allehanda.

hingstrom@ebox.tninet.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons