Annons
Nyheter

Hultsfred tar revansch efter krisår

Hultsfredsfestivalens 20-årsjubileum är utsålt. Det var det inte många som trodde efter fjolårets ekonomiska missräkning som tvingade arrangörerna att säga upp 14 anställda. "Det är en seger för alla", säger artistbokaren Janne Kleman.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2005
Rapparen Snoop Dogg gör sitt första Hultsfredsbesök.
Rapparen Snoop Dogg gör sitt första Hultsfredsbesök.Foto: 
Marilyn Manson.
Marilyn Manson.Foto: 
Efter ett motigt fjolår blir det i år fullsatt på Hultsfredsfestivalen. 31 000 biljetter är sålda inför festivalen som pågår från torsdag till och med lördag. arkivbilder:pressens bild
Efter ett motigt fjolår blir det i år fullsatt på Hultsfredsfestivalen. 31 000 biljetter är sålda inför festivalen som pågår från torsdag till och med lördag. arkivbilder:pressens bildFoto: 
Robyn tillhör de svenska artister som uppträder på Hultsfred.
Robyn tillhör de svenska artister som uppträder på Hultsfred.Foto: 

Dåligt väder och ett artistprogram som gick hem mer hos den äldre publiken, samtidigt som hårdrocken nästan lyste med sin frånvaro gjorde att fjolårets Hultsfredsfestival bara kunde räkna in 23 000 besökare.

Sedan dess har arrangörerna arbetat målmedvetet för att klara av sitt 20-årsjubileum, men också rädda framtiden för Sveriges största rockfestival.

Annons

Det ser ut att ha lyckats. Redan en vecka innan portarna slås upp till scenerna vid sjön Hulingen i Småland nu på torsdag kunde arrangörerna meddela att drygt31 000 biljetter var sålda. Det är utsålt. Årets festival är i hamn ekonomiskt och med ett artistprogram som innehåller Marilyn Manson, Nine Inch Nails, uppmärksammade band som System of a Down och en hel del överraskningar på scenerna kan den bli en av senare års mest omtalade.

Bakom omsvängningen ligger ett ekonomiskt stålbad och stora förändringar i arrangörsstaben, berättar festivalchefen JP Bordahl.

" Vi har nog ändrat precis allting. I alla fall lite i allting. Vi har dragit igång ett stort förändringsarbete för att festivalen ska återta den positionen den haft och bli vad vi vill att den ska vara.

Artistbokarna med Janne Kleman i spetsen fick en mindre budget att röra sig med. I stort sett alla gamla sätt att jobba har ifrågasatts och arrangörerna har koncentrerat sig på tre huvudsaker:

Artistprogrammet.

Kommunikation med publiken.

Helhetsupplevelsen på festivalen. På grund av den dåliga ekonomin har 14 personer tvingats lämna sina anställningar. JP Bordahl beskriver den processen som "smärtsam", men förändringarna har varit helt nödvändiga, enligt honom.

" Även om vi inte hade hamnat i problem med pengarna hade vi varit tvungna att förändra en hel del och gå vidare.

Att festivalen blivit utsåld ser Janne Kleman som en bekräftelse på att Hultsfred är på rätt väg:

" Det gick ju inte bra förra året. Det går inte att sticka under stol med det. Vi sålde för lite biljetter. Många festivaler gjorde det så jag vet inte om det var en tillfällig svacka, men det känns jävligt bra att få bekräftelsen att det är okej att gå på festival igen.

Annons

Att Hultsfred 20-årsjubilerar kommer att märkas, men kanske inte fullt lika mycket som man skulle kunna tro. Varje kväll klockan åtta kommer en hemlig artist eller ett band, med koppling till jubileet att spela på Pampas, den näst största scenen.

Dessutom arrangeras en ännu hemlig jubileumskonsert på största scenen, Hawaii, klockan fyra på lördag eftermiddag. Utöver det väljer Hultsfredsarrangörerna att leva i nuet.

" Vi har valt att fokusera på det vi gör nu, så det är där vi har lagt krutet. Musiken ska lyftas fram, säger JP Bordahl. Förutom all hårdrock spelar som vanligt några av Sveriges främsta artister i Hultsfred.

I år är det Ark, Hives, Moneybrother, Robyn och Håkan Hellström. Och så Lars Winnerbäck, som spelar akustiskt alla de tre dagarna.

Hur ska det bli?

" Han får göra precis som han vill. Jag har svårt att se att det skulle vara samma set varje dag, men jag törs inte säga det. Jag vill inte lägga någon press på honom. Det är han som får avgöra hur han vill visa upp sig, säger Janne Kleman.

Festivalen slår upp portarna på torsdag den 16 juni och stänger lördag den 18 juni. (TT Spektra)

Mikael Forsell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons