Annons
Nyheter

Hultsfred har jagat System of a Down

Förra året hade Hultsfredsfestivalen knappt ett enda stort hårdrocksband. I år vimlar det av dem. Mycket hänger samman med att många av banden turnerar i år men det är också en medveten strategi.
Nyheter • Publicerad 14 juni 2005

" System of a Down har vi jagat i flera år. Det är ett band i genren som faktiskt sticker ut och gör någonting eget, säger artistbokaren Janne Kleman.

Det är snart sju år sedan System of a Down senast spelade i Sverige. Då agerade man förband till Slayer. I år är rollerna något ombytta. Bägge grupperna kommer till den småländska musikmetropolen till helgen. Men där Slayer har storhetstiden bakom sig, verkar System of a Down befinna sig mitt i den.

Annons

Det hänger samman med senaste plattan, den kritikerhyllade "Mezmerize", som gick direkt upp på den svenska försäljningslistans förstaplats. Gitarristen Daron Malakian har ansvarat för det mesta av låtmaterialet, inklusive texterna, och viss del av sången. Tidigare har sångaren Serj Tankian stått för texterna. Han har dock inga problem med konkurrensen.

" Det viktigaste är låten, oavsett vem som skrivit texten och musiken, säger Serj Tankian. System of a Down har av många betraktas som ett politiskt band. Och visst, de protesterade mot kriget i Irak och de handplockade kontroversielle Michael Moore att regissera musikvideon till protestlåten "Boom". I den senaste singeln "B.Y.O.B." ställs frågan varför presidenter inte utkämpar kriget utan alltid skickar de fattiga. Följaktligen ses den som en antikrigslåt och Serj Tankian medger att medlemmarna var skeptiska till att släppa den som singel. Det skulle bara spä på påståendet om System of a Down som ett politisk band, något man försökt styra iväg från. Men att låten skulle vara politisk håller inte Daron Malakian med om. Hollywood är ett annat tema på "Mezmerize". "Lost in Hollywood" kretsar kring Malakians egen uppväxt medan "Old school Hollywood" handlar om en kändismatch i baseboll som han var med i. Det var en gammal önskedröm som gick i uppfyllelse att få beträda gräsmattan på Dodgers hemmaarena men väl på plats kände han sig helt malplacerad bland alla kändisar. "Soldier side" är en berättelse om en resa till Irak som Malakian gjorde vid 14 år ålder, där han fick se sin farbror ta farväl av sina barn för att tjänstgöra i den irakiska armén.

" Den här plattan ligger mig varmt om hjärtat eftersom den innehåller minnen från min barndom. Jag ser bilder i mitt huvud när jag sjunger låtarna men jag kan inte exakt säga vad de handlar om, säger och fortsätter:

" Ibland ser jag dem som lyckliga låtar men de är inga lyckliga låtar. Vi gör så ofta. Många av våra lyckliga låtar handlar om de mest sorgsna ögonblicken i mitt liv.

Från början var det tänkt att inspelningen skulle resultera i ett dubbelalbum med titeln "Mezmerize/Hypnotize". Men eftersom folk inte kan ta till sig två skivor samtidigt, enligt Malakian och "låtarna måste få tid smälta" kommer "Hypnotize" först i november. (TT Spektra )

Henrik Larsson/Mikael Forsell

System of Downa

Medlemmar:Serj Tankian, sång, Daron Malakian, gitarr och sång, Shavo Odadjian, bas och John Dolmayan, trummor.

Övrigt:Medlemmarna i bandet är av armeniskt ursprung men bor i USA. Daron Malakian är född i USA, Serj Tankian och John Dolmayan i Libanon och Shavo Odadjian i Armenien. Deras sammanträffande kan spåras till en privat armenisk skola i Hollywood, där alla medlemmar förutom Dolmayan gick. Tankian och Malakian bildade 1993 det progressiva rockbandet Soil, som Odadjian en kort tid var manager för innan han blev basist. Efter att ha hört Beatles insåg Malakian att han var mer intresserad av det korta låtformatet á tre minuter än de 20-minuterslåtar han skrivit tidigare. Gruppen bytte namn till System of a Down. I slutet av 1997 skrev man på för Rick Rubins American Recordings och året därpå kom den självbetitlade debutskivan. Det följdes av en tur på Ozzfest och en förbandsturné till Slayer, och en konsert i Stockholm 1998.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons