Nyheter

Huaröds kammarorkester

Onsdag kl 19 samlas några av Skandinaviens främsta stråkmusiker på Månstorps gavlar för att avsluta en miniturné om fyra uppträdanden runtom i Skåne.
Nyheter • Publicerad 14 juli 2010
Huaröds kammarorkester uppträder på Månstorps gavlar ikväll. Orkesterns huvudnummer blir i år den ungerske tonsättaren Bela Bartoks ”Divertimento”.
Huaröds kammarorkester uppträder på Månstorps gavlar ikväll. Orkesterns huvudnummer blir i år den ungerske tonsättaren Bela Bartoks ”Divertimento”.Foto: 
Foto: 

I år har man satsat på ett annorlunda och varierat program och utlovar många överraskningar.

– Månstorps gavlar är helt perfekt, det kommer bli hur bra som helst, säger Henk Beck som är pressansvarig för orkestern.

Sedan 1996 har Huaröds kammarorkesterturnerat med sina populära sommarkonserter i Skåne. Musikerna spelar vanligtvis i stora nordiska orkestrar och sammanstrålar för att turnera två gånger om året. Initiativet till att skapa en tillfällig orkester var dirigenten Mats Rondins och pianisten Staffan Schejas. Syftet var att ge skolungdomar möjlighet att lyssna på musik i världsklass, skapa en föreställning för en diverserad och ovan publik samt bjuda på en musikaliskt varierad konsert som spänner över olika genrer.

– Vi har samlat några av Skandinaviens bästa stråkmusiker som är vana vid att spela på de riktigt stora scenerna. De tycker att det är otroligt spännande att framträda på mindre och lite annorlunda scener, berättar Henk Beck.

Årets program utlovar stycken "Från Carola till Bartok". Och publiken har hittills inte svikit.

– Det är för att vi har något för alla. Publiken uppskattar det mycket. I söndags, när vi spelade på Bäckaskog Slott, kom det massor av folk, trots att det var VM-final.

Varje år ackompanjeras orkestern av en solist. I år är det istället bandet Farmers Market som deltar. Den norska gruppen har gjort flera framträdanden i norsk teve. Deras musik är balkaninspirerad och beskrivs som ett enda glädjefyllt myller av bulgarisk folkmusik, jazz, pop och rock.

– De är otroligt bra musiker. Mats Rondin har samarbetat med dem tidigare, de är fruktansvärt duktiga, säger Henk Beck.

Orkesterns huvudnummer blir i år den ungerske tonsättaren Bela Bartoks "Divertimento".

– I år har vi verkligen ett väldigt bra program och ett kanongäng som framför det, avslutar Henk Beck.

Orkestern spelat för ledamötena i Europaparlamentet men deras huvudsakliga uppgift är enligt Mats Rondin att spela i Skåne. Att få gruppen att presetera musikaliskt på så kort tid kan vara svårt.

– Alla inblandade musiker tycker att projektet och programmet är spännande, därför blir det väldigt bra konserter. Men det är klart att det blir mycket repetitioner när vi ses, dessutom måste både det musikaliska och det sociala klaffa.

Fördelen med att bara ses två gånger om året är å andra sidan att alla inblandade är väldigt inspirerade och fokuserade.

– Just eftersom det är frilansande musiker och inte fasta så blir det kul att träffa alla. Vi blir samspelta väldigt snabbt.

Årets orkester består av 13 personer. Ett tapp på nio personer om man jämför antalet musiker det första året då orkestern omfattade 22 musiker.

–Tyvärr har vi inte haft ekonomi för att ha lika många musiker i orkestern som under tidigare år, kulturbidragen minskar från år till år, tyvärr.

Men Mats Rondin vågar ändå lova en upplevelse för dem som tar sig till Månstorps Gavlar.

– Ja, det är något för alla i alla åldrar. I Norge hade vi en gång hade 2000 barn i publiken, de stod upp och skrek konserten igenom. Vi spelar både Michael Jackson och Carola, men i år med en bulgarisk touch eftersom Farmers Market är med.

Anna Thulin
Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.