Nyheter

Höstligt fyrtal i show för Norlén

Här är mannen som får oss att skratta i höst. Calle Norlén har skrivit manus till inte mindre än fyra krogshower med premiär under september till november i år.
Nyheter • Publicerad 8 september 2004
"Rea är jag huvudförfattare till sedan hundra år", säger Calle Norlén.arkivbild: Pressens Bild
"Rea är jag huvudförfattare till sedan hundra år", säger Calle Norlén.arkivbild: Pressens BildFoto: 
Calle Norlén upptäcktes av Ulf Brunnberg, nu är han Sveriges mest anlitade textförfattare till krogshower.bild: Fredrik Persson/Pressens Bild
Calle Norlén upptäcktes av Ulf Brunnberg, nu är han Sveriges mest anlitade textförfattare till krogshower.bild: Fredrik Persson/Pressens BildFoto: 

– Det var inte meningen, det är egentligen galet mycket, säger han.

Kommer ni att skratta ute på krogen i höst är det stor chans att ni roas av något som Calle Norlén har skrivit.

Han har varit en av Sveriges mest anlitade textförfattare i över tio år, men i höst blir det nästan för mycket av det goda.

Calle Norlén skriver manus till nya shower med Björn Skifs, Magnus Uggla och After Dark och så till "Rea"-gänget som har nypremiär i november.

– Björn Skifs frågade mig för ett år sedan, "Rea" är jag huvudförfattare till sedan hundra år och eftersom jag har jobbat med Magnus Uggla och After Dark förut så kunde jag inte tacka nej när de ringde, förklarar Calle Norlén. – Men jag gör ju för Guds skulle inte allt själv, skriv det, lägger han till.

Under våren och sommaren har han försökt pussla ihop de olika showerna. Snälla skämt åt Björn Skifs, lite taskigare till Magnus Uggla, glammiga dialoger för After Dark och spetsiga artistparodier i "Rea"-stil.

– Showerna är sinsemellan väldigt olika, så därför tycker jag inte att det är någon risk att jag blandar ihop det, säger Calle Norlén.

Men det är trots allt ytterligare ett bevis på att det är honom som Sveriges artistgrädda vänder sig till när de behöver något bitskt och roligt att säga. Inte bara till storslagna shower utan till välgörenhetsgalor i tv, Melodifestivalen och tv-program som "Allsång på Skansen".

Och Calle Norlén levererar, alltid med ett finger på den populärkulturella pulsen. Detta trots att han faktiskt stora delar av året bor i Barcelona, långt från dokusåpornas och kändishysterins värld i Sverige. Men det går bra ändå.

– I den populärtrashgrotta som jag gräver i så får man koll om man läser kvällstidningarna på nätet varje dag. Och så slipper jag tack och lov se "Big brother", för det som står i kvällstidningarna är ju den bild alla får, säger han.

– Det vet jag inte om jag har. Man får gå på magkänsla, det man själv skrattar åt. Det låter som en klyscha, men det är sant.

– Med "Rea" är det mycket media, men ren humor hittar jag i vardagen. Jag skrattar bara jag går på bussen eller står bredvid tjejerna på trappmaskinerna på gymmet. Vardagssnacket kan vara väldigt kul.

Calle Norlén började som nöjesjournalist och skrev bland annat i Expressen och Vecko-Revyn. Han har även hörts i "Spanarna". Genombrottet som textförfattare kom i början av 90-talet då Hans Marklund och Ulf Brunnberg nästan samtidigt hörde av sig.

– Ulf Brunnberg hade läst en sida jag hade i Expressen och ville att jag skulle skriva en revy åt honom, Björn Gustafson, Dan Ekborg och Birgitta Andersson.

Efter den intensiva sommaren väntar semester i november. Men längre fram blir det förmodligen en ny show med Lena Philipsson och så kanske en musikal, som ligger halvfärdig. Dessutom kan det bli en film.

– SF har faktiskt kontaktat mig och beställt en komedi. Men jag har inte riktigt tid. Jag har gjort ett slags utkast som handlar om sociala snyltgäster, men man ska inte prata om saker som inte finns. (TT Spektra)

Mikael Forsell

show
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.