Annons
Nyheter

Hon står ut i humoreliten

Den teknikbloggande radhusmamman Karin Adelsköld började med stand up för ett år sedan. Nu är hon en i grabbgänget när Sveriges humorelit kommer till Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 20 juli 2009
Foto: 
Karin Adelsköld.
Karin Adelsköld.Foto: 

TRELLEBORG. Karin Adelsköld sitter i bilen med två stojiga barn. Komikerna som turnerar med showen Sunny standup har med sig familjerna den första veckan, innan de byter till turnébuss.

– Jag längtar, säger Karin Adelsköld. Det är det jag ser fram emot, att lämna radhuset och komma ut och festa med allihop.

Annons

Allihop i det här fallet inkluderar svenska humorprofiler som David Batra, Måns Möller och Özz Nûjen. Henrik Schyffert, Johan Glans och Nour El-Rafai sluter upp under delar av turnén. Det är tunga namn – "så otroligt duktiga" – och ett stort sammanhang för en komiker som debuterade så sent som för ett år sedan. Tidigare har hon bland annat gjort radio och skrivit om teknik i tidningen Amelia och på den egna bloggen lillagumman.se.

– Jag gick en stand up-kurs förra sommaren och det var så otroligt roligt. Jag har väl alltid varit skojig men inte stått på scenen innan, säger Karin Adelsköld.

Efter kursen testade hon att uppträda på klubbar i Stockholm.

– Det ger en dödsångest att ställa sig där på scenen. Jag hade inte förstått det innan, men stand up är väldigt, väldigt svårt. Det är en helt annan sak än att skämta med kompisarna. Men när det funkar är det en enorm kick.

Att ge sig ut på Sunny standup-turnén känns nervöst, både professionellt och socialt. Komikergrabbarna är ju inte bara väletablerade, utan också sammansvetsade efter många turnéer tillsammans.

– De är världens gäng ju. Jag är verkligen en outsider. Det ska bli roligt att se om jag kommer in i gänget. En tant på turné mitt bland alla killar. Herregud, vad har jag gett mig in på!

Som om allt annat inte var nog ska Karin Adelsköld och kollegan Henrik Brontén följas av ett filmteam under turnén. Det ska bli en bakom kulisserna-dokumentär, varvad med sketcher och stand up-framträdanden. Karin Adelsköld hoppas att filmen kan ge en bild av dynamiken komiker emellan.

– "Jag är inte rolig privat", har man hört många komiker säga. Och så är det säkert när de är med folk de inte känner. Men med varandra är de otroligt roliga. Man bara baxnar när de håller på och ska bräcka varandra med skämt och jargong.

– Det blir lite grabbigt, men de är ödmjuka, fina killar. Komiker är ett väldigt omhändertagande gäng, faktiskt.

Och Karin Adelsköld hoppas att hon är med i gemenskapen i många år framöver.

– Om folk tycker att jag är rolig, absolut. Att underhålla kommer jag aldrig att tröttna på. Men om ingen är intresserad vet jag inte om jag kommer att orka. Då kanske jag startar en tant-rapgrupp istället.

Lucas Dietrichson
David Hylander
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons