Annons
Nyheter

Höllvikentjej gör succé i "Annie"

När Höllvikentjejen Sofia Jönsson sjunger i succémusikalen "Annie", då gråter mamma i publiken. Sofia gråter inte:" Nej, jag vet ju att det slutar lyckligt!
Nyheter • Publicerad 2 november 2005
Finaste stassen får “Annie” av miljardären Mr.Warbucks. Sofia skulle gärna ta klänningarna i sin scengarderob med hem som minne.
Finaste stassen får “Annie” av miljardären Mr.Warbucks. Sofia skulle gärna ta klänningarna i sin scengarderob med hem som minne.Foto: 
En hel hink med kilovis med godis har Sofia fått av showgrannarna på Nöjesteatern, After Dark.
En hel hink med kilovis med godis har Sofia fått av showgrannarna på Nöjesteatern, After Dark.Foto: 
Sofia är inte nervös för att gå in på scenen framför 700 människor. ”Det tänker man inte på”, säger hon.
Sofia är inte nervös för att gå in på scenen framför 700 människor. ”Det tänker man inte på”, säger hon.Foto: 
Elvaåriga Sofia Jönsson gör succé som ”Annie” i musikalen med samma namn. Och charmar folk bakom kulisserna också. BILD: LARS THULIN
Elvaåriga Sofia Jönsson gör succé som ”Annie” i musikalen med samma namn. Och charmar folk bakom kulisserna också. BILD: LARS THULINFoto: 
Elvaåriga Sofia Jönsson gör succé som "Annie" i musikalen med samma namn. Och charmar folk bakom kulisserna också. BILD: LARS THULIN
Elvaåriga Sofia Jönsson gör succé som "Annie" i musikalen med samma namn. Och charmar folk bakom kulisserna också. BILD: LARS THULINFoto: 

Elvaåriga Sofia Jönsson blev utplockad bland 350 sökande till titelrollen i musikalen med Eva Rydberg, Ulf Brunnberg och Claes Malmberg med flera. Hon och Limhamnstjejen Lykke Hilleskog turas om att spela Annie i musikalen som har dubbla uppsättningar barnskådespelare " plus två hundar.

Den både sorgliga och komiska familjemusikalen om den föräldralösa flickan i 30-talets USA hade premiär för en vecka sedan, och har orsakat biljettrusning till Nöjesteatern i Malmö.

Annons

" Jag visste inte hur stort det här var. Men nu när vi har börjat spela så känns det jättestort. Jag blev verkligen jätteglad över att få rollen, berättar Sofia Jönsson.

Det är första gången Sofia agerar på scenen. Hennes enda tidigare scenerfarenhet är Trelleborgs Allehandas talangjakt förra sommaren. Sofia sjöng Freestyles "Vill ha dej" och vann en deltävling, men stannade på tredje plats i finalen.

Bättre gick det alltså i proven till "Annie", där man höll flera auditions och efter hand snävade in kretsen av duktiga sångtjejer.

" Jag trodde inte jag skulle komma med, berättar Sofia. Men jag ville vara med för att det var roligt. En tuff repetitionstid vidtog i augusti. Varje dag i sju veckor, med enbart söndagarna fria, har Sofia varit på repetition för att lära sig repliker och danser. Det har varit tröttande att gå i skola samtidigt, även om hon fått gå tidigare om dagarna.

" Sångerna lärde jag mig snabbt, men det var svårare med manuset, berättar hon.

" De andra skådespelarna har hjälpt mig med lite tips om hur man gör, hur man pratar högre och inte vänder ryggen mot publiken.

Lite extra bestyr blir det allt att ha en hund som en av sina viktigaste medspelare. Men hundarna Humlan och Felicia är lugnare än den tredje hund som redan fått sparken " han var lite för förtjust i publiken, visade det sig.

" Det kan vara lite svårt att sjunga om hunden samtidigt drar i kopplet, säger Sofia. Men jag har hundgodis i fickan som jag kan ge den.

" Fast jag har ingen falukorv insydd i klänningen. Det hade tjejen som spelade Annie i filmen!

Hon gillar sin rollfigur, och tycker det är roligt att spela det rödhåriga yrvädret Annie.

Annons

" Annie är tuff och snäll och vill hjälpa andra, karakteriserar Sofia. Vissa likheter finns det mellan de två, tycker mamma Annika Bramsved-Jönsson, som skjutsat sin dotter åtskilliga gånger mellan Höllviken och Malmö för repetitioner.

" Sofia är en liten glad skit, det tycker alla här på teatern, säger Annika stolt. Hon charmar alla, fastän hon hittar på bus med dansarna ibland.

Sofia kan mycket väl tänka sig att bli musikalartist. Hon har redan tagit reda på att det nästa år startar en dans- och musikallinje i Lund. På gymnasienivå, alltså.

" Jag tycker det är jätteroligt att sjunga och dansa, så det tänker jag fortsätta med, säger Sofia Jönsson.

Lars Thulin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons