Annons
Nyheter

Högstadiet får kulturpeng

Varje högstadielev får rätt till en kulturpeng på 175 kronor. Det är den största nyheten i regeringens kulturbudget där Operan får 10 miljoner kronor extra medan de regionala teater- och musikinstitutionerna förlorar pengar.
Nyheter • Publicerad 21 september 2007
"Utrymmet att spendera är inte så stort som man kunde önska", säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m). arkivbild: scanpix
"Utrymmet att spendera är inte så stort som man kunde önska", säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m). arkivbild: scanpixFoto: 

– Utrymmet att spendera är inte så stort som man kunde önska, sade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (m) på sin presskonferens.

Samtidigt som idrotten får ytterligare 500 miljoner kronor till det så kallade Idrottslyftet får kulturen 200 miljoner kronor till nya satsningar.

Annons

Det betyder inte att statens sammanlagda kulturbudget ökar med samma summa.

Årets prognos pekar på 9 miljoner kronor mindre till kulturen jämfört med förra regeringens nota för 2006. Inför 2008 budgeterar dock regeringen med 125 miljoner kronor mer jämfört med årets slutprognos. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth pekar på att flera av de nya satsningarna, däribland kulturpengarna till skolan, är permanenta ökningar.

– Bland annat till det som handlar om Skapande skola, sedan är det ju också omfördelningar inom sektorn, visst är det så.

Redan i våras presenterade kulturministern flera av satsningarna för 2008. "Skapande skola" är regeringens utlovade satsning på kultur till barn- och ungdomar. Satsningen gäller högstadielever som får rätt till 175 kronor per person. Skolorna får själva välja om pengarna ska spenderas på teater- eller musikbesök eller på eget skapande.

Varför högstadiet?

– Det är i den här åldern som ungdomarna själva frågar efter kultur, och då finns också nyfikenhet för andra kulturformer än bara läsning, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Pengarna ska vara ett tillskott och inte ersätta kommunernas egna kultursatningar, enligt kulturministern. Skolorna får själva ansöka om pengarna från Statens kulturråd som också ska ta del av skolornas redovisningar.

Förlaget En bok för alla, ska som tidigare meddelats, lägga ner. I stället vill regeringen satsa 3 miljoner kronor på "läsfrämjande åtgärder".

Regeringen drar tillbaka förslaget om ett nytt internationellt litteraturcentrum och ger i stället Kulturrådet i uppdrag att ansvara både för översättningsstöd och inter-nationellt litteraturutbyte. Till detta avsätts 7 miljoner kronor. Det nya översättningsstödet, ska till skillnad från tidigare, omfatta även barn- och fackböcker.

Vissa remissinstanser var kritiska mot det ursprungliga förslaget att lägga den verksamheten inom Bokbranschens finansieringsinstitut.

Annons

– Det fanns oro för intressekonflikter, därför avstod vi från det. Det hade varit kul tycker jag, med ett eget institut men samtidigt är ju inte det något självändamål. (TT Spektra)

Erika Josefsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons