Annons
Nyheter

Historiska gubbar lever vidare med humor

Ni som suttit och skrattat halvt ihjäl er på Anders Janssons och Johans Westers 500-show behöver inte deppa nu när föreställningarna är över.
Nyheter • Publicerad 22 februari 2008
Tack och lov kan man snabbt förenkla reglerna något så att fler kan få upp självförtroendet i sina historiska kunskaper. Bild: Tomas Nyberg
Tack och lov kan man snabbt förenkla reglerna något så att fler kan få upp självförtroendet i sina historiska kunskaper. Bild: Tomas NybergFoto: 

I samband med föreställningen släpptes sällskapsspelet 500, ett spel mest för den vuxna publiken men med några varianter för de yngre spelarna. Spelet 500 innehåller precis som föreställningen 500 historiska personer som männen bakom showen valt att lyfta fram. 500-föreställningens humor lyser även igenom i spelet och man hittar snabbt flera komiska finesser i spel-regler liksom ledtrådar.

Det finns ingen spelplan utan spelaren utgår från korten. På varje historiskt kort finns det bland annat information om var personen verkade, vilket yrke personen har och en kort sammanfattning om persons liv. På varje kort finns också tre ledtrådar med självklara fakta och med totalt onödig kuriosa. Allt med glimten i ögat. 500 kan man spela på minst sex olika vis. Några som vanliga kortleksspel, andra som ett kunskapsspel.

Annons

Men det finns också flera förslag på hur man spelar med sig själv, till exempel Darwins patiens, eller hur de yngre spelarna kan spela, Svarte Pjotr.

Eftersom spelet lämnar utrymme för att spelas i olika varianter kan alla tycka att det är roligt. Men när det gäller att gissa historiska personer och helt följa regelboken så är 500 faktiskt ruskigt svårt.

Tack och lov kan man snabbt förenkla reglerna något så att fler kan få upp självförtroendet i sina historiska kunskaper. För risken med kunskapsspelet är just att man knäcker sig.

Johan Wester, Anders Jansson och Richard Wirén som står bakom spelet 500 har dock piffat upp det hela med en handikappsfunktion.

Den av spelarna som säger sig kunna allt har svårare att få poäng än den som har sämre kunskapsgrund. Den som älskar att hålla sig till hårda regler avskyr väl antagligen det här. Vi som spelar på lek tycker att handikapp borde finnas i varje sällskapsspel.

Det herrarna ska ha beröm för är att de lyckats göra historia till något roligt.

De angriper ett svårt ämne på ett kreativt och nytänkande sätt. Kanske ett bra sätt för landets historielärare att förmedla sina kunskaper.

Kanske till och med lärarna snappar upp något nytt?

Ann Ekstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons