Annons
Nyheter

"Hipphipp" har historiskt skoj

Johan Wester och Anders Jansson pausar från "Hipphipp" och sätter upp en show där publiken får vara historiska kändisar.– Det är en blandning av Nationalencyklopedin och Pokemon ungefär.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2007
MALMÖ 2007- 03-28 Presskonferens med Hipp-Hipp gänget, frv Johan Wester och Anders Jansson, om deras show "500" som skall gå på Lunds stadsteater i höst. Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX / Kod 70040
MALMÖ 2007- 03-28 Presskonferens med Hipp-Hipp gänget, frv Johan Wester och Anders Jansson, om deras show "500" som skall gå på Lunds stadsteater i höst. Foto:Drago Prvulovic / SCANPIX / Kod 70040Foto: 

I sitt kommande projekt lägger Lundakomikerna undan Tiffany Persson, Kajan och andra figurer från sina populära tv-serier för att bara vara sig själva. I november ger man i Lund 500 – En show med Ramses II, Rasputin, Ragnar Dahlberg och 497 andra kändisar där publiken får varsitt kort med en presentation av en känd historisk person. På scen står Johan Wester och Anders Jansson och växlar mellan att improvisera skämt kring kändisarna med inspelat material om dem.

– Det är som en avancerad power point-presentation, säger Anders Jansson. Mer än grundidén är inte klart. Så här brukar paret jobba: hitta på en idé, en spelplats och sen fylla på med innehåll. En beprövad metod hämtad från en gammal b-filmskung.

Annons

– Roger Corman brukade göra affischerna först och filmen sen, säger Anders Jansson.

Det är ganska mycket Lund över projektet. Studentspexen, där paret har sin bakgrund, känns besläktade. Och i bildningsstaden med universitet, Historisk Media och Populär Historia är självklart även humoristerna allmänbildade – Johan Wester gick till final i På spåret.

– Vi har alltid gillat spel och frågesport. Jag har tillverkat hållare åt Trivial Pursuit-kort på toaletten hemma, i stugan och på jobbet. Vi tycker om sån här bred allmänbildning och sen kunna skämta och dra paralleller mellan helt olika människor, säger han.

Alla kan hamna i showen, från Indira Gandhi till Vitas Gerulaitis. Bara Wester/ Jansson tycker att personerna verkar roliga. Johan Wester jobbar för närvarande på att få med Miro Zalar. Alla de 500 i publiken blir varsin kändis och det betyder att de får en bärande roll. Men komikerduon lovar att de är inkännande och inte ställer blyga besökare i rampljuset.

– Jag är typen som på stand up-shower i USA gärna skriker "I'm from Swiden" på svengelska för att bjuda på ett skämt. Men jag fattar verkligen att inte alla är såna, säger Anders Jansson. De har länge velat stå på scen som sig själva. Redan innan de gjorde scenshowen HippHipp! (paw rikh-titt) som lockade 190000, men då kände de av publiktrycket. I april börjar inspelningen av deras långfilm Morgan Pålsson – världsreporter i Jordanien – sen ser de fram emot att vara Anders och Johan på riktigt.

– Men resten av året blir som att plugga inför en tenta. Vi ska lära oss 500 personer och alla roliga länkar de har sinsemellan, säger Anders Jansson.

500 har premiär 9 november på Lunds stadsteater.

(TT Spektra)

Johan Malmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons