Nyheter

Hipp Hipp blir historiska i Lund

Det blir ingen Tiffany, ingen Itzhak eller Kajan. Men Hipp Hipparna Anders Jansson och Johan Wester utlovar 500 andra intressanta personligheter, när de i morgon premiärvisar sin nya show.
Nyheter • Publicerad 7 november 2007
Historisk kuriosa, märkliga samband och många skratt lovar humorduon Johan Wester och Anders Jansson att bjuda på i sin nya, okonventionella show 500. BILD: LARS THULIN
Historisk kuriosa, märkliga samband och många skratt lovar humorduon Johan Wester och Anders Jansson att bjuda på i sin nya, okonventionella show 500. BILD: LARS THULINFoto: 

Den lundensiska komikerduon hade fullt sjå i går, när de skulle förklara för pressen vad deras nya show - redan utsåld med 28000 biljetter fram till jul och därför förlängd fram till 16 februari - går ut på. Låt mig föreslå ett slags utflippat trivial pursuit, med bara historiefrågor och publikens deltagande som en viktig bit.

- Man kan givetvis välja att inte delta utan bara luta sig tillbaks och bli underhållen, berättar Johan Wester. Men det vore ju trist om det satt 30 filosofer i bänkarna och alla håller tyst!

Lunds stadsteater har fått byggas ut från 465 till 500 stolar för att passa showens namn. Alla får varsitt kort med ett historiskt alter ego. Napoleon, Ramses II eller Greta Garbo, exempelvis. Anders och Johan börjar sedan leta inte bara efter oväntade likheter - som att både Pythagoras och Hitler var vegetarianer, exempelvis- utan också paralleller till kortinnehavaren eller andra nutida personer.

Till sin hjälp har de en audiovisuell symbollek, ett Monty Pythonskt spel kallat ''Horatio Nelsons enarmade bandit" samt en databas där man kan kolla vilka historiska personer som exempelvis ägt pudlar. Ingen föreställning lär bli den andra lik, och inslaget av improvisation blir stort.

- Givetvis måste vi ha viss struktur på det, viska ju göra elva föreställningar i veckan, påpekar Johan Wester. Samtidigt blir det många lösa element.

Han medger att duon inte egentligen vet hur detta helt nya humorkoncept kommer att funka. Men instinkten säger dem att en bra kväll kommer salongen att gnistra av associationer - en halvbra får de falla tillbaks på den rutin de har från gemensamma framträdanden sedan högstadiet.

- Målet är att det ska bli både intressant och lite lagom allmänbildande. Men framför allt kul, säger Johan Wester.

I showens botten finns ett ärligt intresse för ämnet historia. Och en vilja att sprida kunskaper och väcka nyfikenhet.

- När det gäller humor är man beroende av att ha gemensamma nämnare med sin publik, förklarar Johan Wester.

- Och ska vi bli seriösa ett ögonblick så tror jag att om ett samhälle inte har gemensamma referensramar, då har man inget att samlas kring. Och varför ska vi då bry oss om varandra?

Men hur är det med faktakollen? Jo, det mesta är grundligt researchat. Det mesta.

- Vi fick fram att Newton skulle ha uppfunnit kattluckan. Det har vi inga starka belägg för, medger Anders Jansson.

- Där är det viktigt att inte kolla allt. Som någon sa så är en historiebok utan några fel inget vidare rolig!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.