Annons
Nyheter

Hermafrodit huvudperson i Eugenides succéroman

Nyheter • Publicerad 28 september 2004
Bildtext =
Bildtext =Foto: 
Filmrättigheterna är redan sålda. Jeffrey Eugenides debutroman filmatiserades av Sofia Coppola. Nu finns planer på att Middlesex ska bli film i regi av Mike Nichols, mannen bakom den uppmärksammade tv-serien Angels in America.Bild: Anders Wejrot/Scanpix
Filmrättigheterna är redan sålda. Jeffrey Eugenides debutroman filmatiserades av Sofia Coppola. Nu finns planer på att Middlesex ska bli film i regi av Mike Nichols, mannen bakom den uppmärksammade tv-serien Angels in America.Bild: Anders Wejrot/ScanpixFoto: 

Egentligen skulle man kunna säga att Jeffrey Eugenides är ute på segertåg. Översatt till ett 30-tal språk, hyllad av kritiker och belönad med ett prestigefyllt Pulitzerpris har hans senaste roman Middlesex redan erövrat världen.

Ändå är det en ödmjuk författare som besöker Göteborg i samband med årets bokmässa. Den över 600 sidor långa boken tog honom nio år att avsluta, och han medger att det var ett svårt och påfrestande arbete.

Annons

" Det tog mig lång tid att hitta den rätta berättarrösten. De första 50 sidorna har jag skrivit om flera gånger, säger Jeffrey Eugenides. Berättarrösten tillhör Calliope Stephanides. Från början en ung flicka med rötter i Grekland, precis som Jeffrey Eugenides själv. Hon uppfostras till kvinna, men i samband med en olycka konstateras den dubbla könstillhörigheten. I sin tur resultatet av en muterad gen som vindlat genom släkten i århundraden och slutligen slagit sig ner i Calliopes kropp på grund av en mörk familjehemlighet " det faktum att farmor och farfar också var syster och bror.

Idén till boken fick Jeffrey Eugenides när han läste en memoarbok skriven av en hermafrodit som levde på 1800-talet. Utgiven av den franske filosofen Michel Focault.

" Jag var inte riktigt nöjd med den boken, eftersom den aldrig sa så mycket om hermafroditens liv. Jag bestämde mig för att skriva en egen bok istället, konstaterar Jeffrey Eugenides. Huvudpersonen är förstås fiktiv. Några problem med den egna könstillhörigheten har författaren själv aldrig upplevt. Däremot blev han tidigt medveten om att kön delvis är ett inlärt beteende.

" Redan som liten pojke var jag medveten om att könstillhörigheten är en slags performance. Jag har egna minnen av det som jag använt mig av i boken, säger han.

Men Middlesex är inte bara en psykologisk skildring av Calliopes sökande efter den egna identiteten. Den är också ett epos över det amerikanska 1900-talet, skådat genom en grekisk immigrantfamiljs ögon. Jeffrey Eugenides har lagt ner mycket omsorg på korrekta fakta. På miljöbeskrivningar och på att fånga det grekiska temperamentet.

" Jag hittar inte på något historiskt, vetenskapligt eller geografiskt. För att jag själv ska tro på min berättelse måste alla fakta runtomkring vara sanna, berättar han. Alldeles nyligen flyttade Jeffrey Eugenides tillbaka till USA efter fem år i Berlin. Nu bor han i Chicago, men i likhet med debutromanen Dödens jungfrur är Middlesex väl förankrad i industristaden Detroit. Där växte Jeffrey Eugenides upp och mycket av det som hänt i staden är centrala delar av den amerikanska historien. Som Henry Fords bilfabriker, grundandet av Nation of Islam och 1960-talets raskravaller.

Även nästa bok kommer att utspela sig i Detroit. Och troligtvis lite i Indien. Det är egentligen det enda Jeffrey Eugenides vill avslöja om framtida romanprojekt.

" När jag var i 20-årsåldern besökte jag Indien och arbetade för Moder Teresa. Jag har försökt att skriva om den upplevelsen flera gånger utan att lyckas. Kanske blir det en del av nästa bok, säger han. (TT Spektra)

Camilla Adolfsson

Göteborg LITTERATUR
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons