Annons
Nyheter

Henry och hans kvinnor

Få män hinner avverka sex fruar innan jordelivet är över. Men Henry VIII var inte som de flesta män. Han var kung av England i nästan fyra omvälvande decennier under första halvan av 1500-talet. På den tiden hann han bryta med påven, göra ett par av sina fruar huvudlösa, ena England och Wales och göra sig själv till engelska kyrkans överhuvud.
Nyheter • Publicerad 29 december 2008
Foto: 

Historien har berättats många gånger förut. Men den får gärna stötas och blötas ett varv till, när det görs så engagerat som i denna miniserie.

Berättelsen börjar när den döende Henry VII lämnar över kronan till sin son med ett enda orubbligt krav. Skaffa en manlig arvinge. Det kravet löper sedan som en mörk förbannelse genom Henrys och hans fruars liv, samtidigt som väven av intriger på hovet blir allt snårigare. De historiska händelserna i sig lägger grunden till några spännande timmar i soffan. Men det som verkligen blåser liv i kostymerna är de förnämliga skådespelarinsatserna, inte minst från Ray Winstone som skandalkungen själv och Helena Bonham-Carter som den sluga andrahustrun Anne Boleyn. Spännande och sevärt.

Emil Sandgren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons