Annons
Nyheter

Helt i Piratens anda!

Hedersmannen Pär-Tage Gustafsson är en av grundarna av Stiftelsen Piratenpriset och i ett brev till mig gör han ett gott försök att förtydliga och tolka vad som är i Piratens anda. Jag väljer att publicera hans brev oinskränkt:
Nyheter • Publicerad 7 juni 2008
Foto: 

''Vad är egentligen Piratens anda? Jag skrev stadgarna åt Stiftelsen PiratenPriset i samband med grundandet 1988. Stadgarna har liksom andra liknande dokument mycket av likalydande text, så också i detta fall. Och jag gav vid detta tillfälle inte så många konkreta tankar åt Piratens anda.

Under den period jag hade engagemang i Stiftelsen - 1988-2005 - fick jag frågan vid upprepade tillfällen och jag har gett ungefär följande svar: Genom sin muntliga berättarkonst blev Piraten mycket uppskattad i olika sammanhang; han var med vår moderna vokabulär en entertainer eller lite hårddraget en ''stå-upp-komiker". (Jag tror inte att Piraten hade accepterat någon av titlarna.) Piratens skriftliga berättarkonst kännetecknas bland annat av en enligt min uppfattning fantastisk förmåga att framställa scenen och i pjäsen ingående ''skådespelare" så att läsaren utan svårighet kan leva med i handlingen.

Annons

(Klas Östergren betonade vid något tillfälle för mig att Piraten behärskade den svåra konsten att sätta punkt, en konst som valda pristagare behärskar.) Jag känner ett visst ansvar för att bemöta kritiken av Hans Pålsson som pristagare. Hans förmåga som stilist hade han bevisat strax före priset och därjämte hans pedagogiska förmåga med musiken från Malmö-tv.

Alltså: flertalet av de pristagare jag känner ansvar för kan hänföras till entertainer-begreppet och/ eller regi och scenisk förmåga. Utöver sin förmåga som fantastiska författare.

Med vänlig hälsning, Pär-Tage Gustafsson"

Tack för de orden, Pär-Tage Gustafsson. En pristagare som verkar i Piratens anda ska således vara en underhållande person både i sitt arbete och som privatperson, han, eller hon, ska arbeta så att publiken lätt kan bli engagerade och dessutom ska pristagaren vara bra på att sätta punkt.

À la bonne heure - ingen skugga över någon pristagare egentligen. Och Hans Pålsson är en sann maestro och han har massor av humor. Det tycker jag är viktigt. Att arbeta i Piratens anda måste innebära att man alltid har den underfundiga, lite skruvade humorn med på resan.

Det var trist när presentationen av Piratenpristagarna försvann från Grand i Lund och flyttade in i sparbankens konferenslokal i Ystad. Fullständigt huvudlöst, när man tänker efter och det devalverade prisets nimbus en aning. Nu är ordningen återställd och pristagaren presenteras vid pumphuset i Vollsjö. Tack för det! Helt i Piratens anda.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons