Nyheter

Hellre helikopter än levande karta

Nyheter • Publicerad 14 november 2007
Hellre helikopter än levande karta
Hellre helikopter än levande kartaFoto: 

Så var det dags för Handelns Utredningsinstitut (HUI) att hetsa upp oss med vad de tror ska bli årets julklapp. I år är det en GPS-mottagare. Det är enkelt uttryckt en karta med rörliga bilder. Och vi kan få veta hur långt det är kvar till målet, den närmsta vägen dit och en massa annat som vi inte visste att vi behöver för att ta oss fram här i livet. Jag begriper inte hur jag kan ha klarat mig så länge utan en GPS-mottagare.

Till sjöss, där det inte finns så många gator och vägar men väl farleder, är en bra GPS-navigator oumbärlig. Särskilt om man råkar vara ute på öppen sjö utan någon landkontakt. Förr var navigering ett äventyr vare sig man använde sextant, kompass eller död beräkning eller någon annan metod. Det var lätt att hamna fel. Ett bra exempel är den sovjetiske ubåten U 137 som gick på grund på Torums skär i inloppet till Gåsefjärden i Blekinges skärgård.

Idag är de flesta överens om att det inte var en medveten kränkning utan en kombination av undermålig teknisk utrustning (bland annat sägs det att deras gyrokompass var trasig), bristande erfarenhet och ett allt för stort intresse för destillerade drycker. En förödande kombination när man är till sjöss, särskilt när man är under vattnet. De skulle haft en GPS-navigator...

HUI räknar med att det ska säljas 250 000 GPS-mottagare för i huvudsak bilar framöver. Sedan kommer de också i våra mobiltelefoner. Då blir vi ännu farligare i trafiken och på trottoarerna. Jag kan se framför mig hur bilförarna sitter hukad över GPS:n och försöker ta reda på var de är någonstans och då gäller det att hålla sig undan. Det känns säkrare på något vis att glida runt och titta på gatuskyltarna istället.

Och att möta en människa med hörlurar med musik och blicken fast i GPS:n är som att möta en noshörning. De ser inte så bra, hör inget vidare men kommer med en faslig kraft.

Alternativen till årets julklapp förbryllar också. Ett alternativ var ekologisk skinka. Ekologisk skinka låter bra för grisarna men när gav vi bort en julskinka som julklapp senast? Blir inte mottagaren misstänksam när vi talar om för dem att julklappen bör förvaras i kylen. Och om man vill äta julskinka innan julklappsutdelningen? Och om mottagaren redan har en skinka? Vilket ju inte förefaller särskilt omöjligt.

Det tredje alternativet till årets julklapp var små radiostyrda helikoptrar. Det tycker jag verkar kul. En sådan vill jag ha. Undrar hur mycket en sådan maskin orkar lyfta med...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.