Annons
Nyheter

Hellacopters har tröttnat på rockmyten

Många har avlivat rocken tidigare. Trötta på rockmyten har nu turen kommit till Sveriges kanske största rock'n' roll-band Hellacopters.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2005
En av anledningarna till att Hellacopters valde "Rock'n'roll is dead" som titeln på sin nya skiva var att det lät schysst och såg bra ut i tryck.bild: Universal Music
En av anledningarna till att Hellacopters valde "Rock'n'roll is dead" som titeln på sin nya skiva var att det lät schysst och såg bra ut i tryck.bild: Universal MusicFoto: 

"Rock'n'roll is dead" är följaktligen titeln på Hellacopters nya skiva. Bandet valde titeln av två anledningar, dels lät det schysst och såg bra ut i tryck, dels var de trötta på dess användning.

– Jag såg ett trädgårdsprogram på tv nyligen där sa de att det var jävligt rock'n'roll och så var det någonting med några rabatter. Jag förstod ingenting, säger Nicke Andersson, och får medhåll av kollegan Anders "Boba Fett" Lindström:

Annons

– Nu står begreppet för någonting som är helt annat än vad det gjorde tidigare. "Rock'n'roll is dead" är Hellacopters första studioplatta sedan "By the grace of God" som kom hösten 2002. Sedan dess har Nicke Andersson skördat framgångar med soulprojektet Solution, gitarristen Robert "Strängen" Dahlqvist har sysslat med soloprojektet Thunder Express och Boba Fett har spelat med Diamond Dogs.

Jämfört med föregångaren "By the grace of God" är den nya skivan lite mer varierad tycker medlemmarna. Men att Nickes Anderssons soulutflykter med Solution skulle ha satt sina spår på skivan håller han inte med om.

– Det är inte mer soul på den här plattan bara för att jag gjorde Solution-skivan. Det tror jag absolut inte, i alla fall inte för oss, säger han.

– Jag tror att det är andra som har förväntningar att det ska lysa igenom hela tiden, att det ska finnas där. Innan Solution var det mer soulpåverkan och jag tror att det snarare har blivit mindre av det nu, säger Anders Lindström. Samtidigt är skivan ytterligare ett bevis på att bandet dragit ner ännu mer på gitarrdisten, och det är ett medvetet val enligt Nicke Andersson.

– Ja herregud ja. I början kunde vi inte spela ordentligt och då är det väldigt tacksamt att dränka i dist och fuzz och så där. Det säger jag inte för att vi ville dölja någonting utan det var så vi ville ha det. Men det är så här vi vill ha det nu och nu kan vi hantera instrumenten lite bättre.

Under sommaren väntar turnerande med spelningar både på svenska och utländska festivaler samt vissa klubbspelningar.

Ihöst är tanken att genomföra en längre klubbturné i hela Europa. Ett av målen under den turnén är att dokumentera konserterna.

– Det börjar bli dags att göra en sådan där klassisk liveplatta. Först måste vi bara övertyga jepparna på skivbolaget men de kanske inte tycker att det är tillräckligt lukrativt, säger Nicke Andersson. (TT Spektra)

Henrik Larsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons