Annons
Nyheter

Heddi och Bengt har gjort en kokbok

Mat som litteratur, mat som konst och mat som ett smakäventyr. Det bjuder konstnärsparet Heddi och Bengt Böckman på när de ställer ut på Anderslövs gästgiveri med start nu på lördag.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2003
Heddi och Bengt Böckman. BILD: CLAES NYBERG
Heddi och Bengt Böckman. BILD: CLAES NYBERGFoto: 

Heddi och Bengt Böckman. BILD: CLAES NYBERG Förutom Bengt Böckmans grafiska blad med tema mat och vin som hänger i gästgivaregården har paret lanserat en ny kokbok som de producerat själva och gett ut på eget förlag. - Det har tagit nästan två år att samla våra favoriträtter, berättar Heidi Böckman som stått för recepten. - Några har jag skrivit ner så som jag minns dem, andra har jag helt enkelt gått in i restaurangköken och frågat kocken om. Men de flesta är rätter från min barndom, egna kompositioner eller goda vänners tips. Inte minst dyker gode vännen och konstnären Pelle Svensson upp titt som tätt med olika sillrecept. Andra egensinniga fiskrecept som väcker nyfikenhet är till exempel kakelugnsgädda. - Det receptet kommer från min hembygd i Finlandssverige, berättar Heddi Böckman. Där lade man ofta in fisk i paket som man sedan bakade i kakelugnarna. Bengt Böckman har formgivit boken. Men det handlar inte om att illustrera den, betonar han. - Nej, jag har snarare illuminerat den. Jag har förhållit mig mycket friare till texten än vanligt. Motiven har jag ofta tagit från historiska illustrationer och manipulerat dem i datorn. Ett annat sätt att njuta av konst är att inta en måltid. under de kommande veckorna är menyn på gästgivaregården inspirerad av recepten från parets kokbok. Pelles sill går det att få ett smakprov av och Heddis egen getostlasagne kommer också att serveras. Under de två kommande helgerna kan gästerna dessutom få träffa konstnärerna. Under två lördagskvällar och två söndagsluncher framöver finns de på plats för en pratstund. - Recepten får de diskutera med Heddi, det är meningslöst att fråga mig. Men jag kan gärna berätta vad jag tycker är gott, säger Bengt Böckman med glimten i ögat.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons