Annons
Nyheter

Hårt men slätstruket på KB

Med As I Lay Dying, Darkest Hour, Himsa från USA och, gästande för Europaturnén, tyska Maroon är det rejäl metalcoreafton på Kulturbolaget. Vad kan man vänta sig? Metal säger sig självt, fashioncoreluggarna likaså. En hel del dubbla baskaggar kanske? Distortion och skapligt med gurglande sång? Ja absolut.
Nyheter • Publicerad 25 september 2007
As I Lay Dying, huvudband på söndagens metalcoregala på KB i Malmö, gödde fansen med nya fräscha låtar. BILD: TOM WALL
As I Lay Dying, huvudband på söndagens metalcoregala på KB i Malmö, gödde fansen med nya fräscha låtar. BILD: TOM WALLFoto: 

Ta det sedan gånger fyra, och du har söndagens kväll. Det blev för mycket, alldeles för mycket och framför allt för slätstruket. Som att se samma band om och om igen. Och det kanske det var? Band som är influerade av varandra, använder samma knep, samma rytmer, samma uppbyggnad av melodier. Det gäller inte bara metalcoren utan de flesta populära genrer men det märks väldigt tydligt här.

Moshen, all hård musiks eget dansgolv, gungade på i trevlig takt. Det var en rätt trevlig stämning över evenemanget. Men det tog två band att komma in i kängorna, eller var det Himsas, som var andra ut, förtjänst?

Annons

Om Maroon, som var först ut, finns inte mycket att säga. Tyska, slätstrukna och lite pinsamma.

Himsa, med sin "brown metal" som de kallar det, sprudlade rejält av energi. Mest tack vare sångaren John Pettibone, som hade härlig scennärvaro och var näst intill ute i publiken flera gånger.

Musiken, ja, den var väl fin - tror jag. Metalspelningar är svårmixade och blir lätt ett brus där inte mycket går att urskilja. Det gällde alla kvällens tre första band.

Darkest Hour? Jag minns dem knappt, i det hopkok av metalcore som sköljde över oss. Eller... jo förresten! Demon(s)från senaste plattan Deliver Ustogs emot med jubel.Och det regnade folk från scenen. Kulturbolagets vakter tycker inte om publiksurfing alls, publiken älskar det.

Kvällens huvudband, As I Lay Dying, är självklart sist ut och förväntningarna är skyhöga. Med en ny skiva i ryggen, An Ocean Between Us,finns det massor av nya låtar för fansen att upptäcka live. Bandet kör igång och det moshas, surfas och dansas hej vilt.

Det märks att AILD är huvudbandet och även om de var lika slätstrukna som de andra banden så stack de ut. Kanske tack vare att de lade mer tid på att soundchecka. Vilket bara är positivt, för plötsligt kunde man särskilja instrumenten.

As I Lay Dying har en hårdare framtoning på den nya skivan. Vilket jag tycker är mycket bättre. De kanske till och med lyckas ta sig ur blöjmetalfacket...

Nya låten An Ocean Between Us,ja, det är titelspåret, fick publiken att jubla och nya basisten Josh Gilbert visade vad hans basspel, och röst, gick för.

Gamla godingen94 hoursfrån Frail Words Collapsefick verkligen folk att veva stenhårt i moshen. Fast när jag tog mig hemåt var det ändå den catchiga refrängen från An Ocean Between Usjag muntert nynnade om och om igen. Åh! Så slätstruken man är.

Jonatan Åstrand

Annons

n Se fler bilder från konserten på: www.trelleborgsallehanda.se

www.ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons