Annons
Nyheter

Hårt jobb med hård musik

Kanadensiska Tracenine är bandet som tröttnade på lata, giriga managers och startade eget. Nu är de i Sverige för att vara inledningsband på Sweden Rock festival – efter Europapremiären på Parken i Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2009
"Vi ska göra det väldigt svårt att gå på efter oss". Tracenine, från vänster: Adrian Blaney, Dennis Napper, Matt Rehn och Rob Weir. Foto: Ron Boudreau
"Vi ska göra det väldigt svårt att gå på efter oss". Tracenine, från vänster: Adrian Blaney, Dennis Napper, Matt Rehn och Rob Weir. Foto: Ron BoudreauFoto: 

Stenhårda på skiva, älskvärda i verkligheten. Tracenine (uttalas  "trace nine") spelar hårdrock, men med ett samvete. Inspirationen  kommer från vardagliga händelser som fyller dem med... ja, ilska,  främst.

– Positiva saker kan inspirera oss, men oftast är det tragedier. Vi  tar upp ämnen som behöver diskuteras, helt enkelt, beskriver sångaren  och gitarristen Matt Rahn.

Annons

På nya plattan "Breaking Silence" avhandlar de saker som  dödsskjutningarna i Washington 2002 och tsunamin 2004. Plattan släpps  först i augusti, så innan dess får man gå ut på nätet för att höra  låten "Ready To Roll" som bandet själva tycker sammanfattar dem rätt  bra.

– Att sikta efter stjärnorna, även om det betyder att man riskerar  allt, summerar Matt Rahn. Det är så jag ser på det.

De andra killarna nickar. De är ett målmedvetet, stenhårt jobbande  band. Det är en för alla, alla för en i Tracenine. Så har också alla  utom gitarristen Adrian Blaney bandets logga intatuerad på axeln. Här  känner förstås ingen till dem. Men det gör dem bara mer sugna på att  allt, och kanske inspirera nya människor med sin musik.

– Vi får en hel del e-mail från fans, berättar Adrian Blaney. Och när  de berättar att vår musik har hjälpt dem genom olika situationer,  då... för mig är det det ultimata. Att ha berört någon. Det är min lön!

Bandet har två baser, dels Cambridge, Ontario, dels Los Angeles, där  Kieren McLellan just tagit hand om deras management. Kieren bor halva  året i LA, andra halvan i Trelleborg. Förutom att vara med i  kulisserna för Sweden Rock Festival har Kieren också blivit involverad  i att föra över den amerikanska "showcasen" "Project independent" till  europeisk mark. Tracenine toppar galan i Trelleborg (30 maj).

Deras erfarenheter av musikbranschen är inte vackra. Efter att ha  varit bakbundna av dåliga kontrakt och managers i ett helt år startade  de eget bolag, Armed Music, för att bli "självförsörjande". Och även  om det innebär mycket extrajobb så tar de det.

– Vi har varit med länge nog för att veta att man får vara bra på  affärssidan också, om man ska lyckas, säger Matt.

– Många band släpper en platta, och när inget händer ger de upp och  börjar jobba på nästa. Som om de inte trodde på sin grej. Sådana är  inte vi. Att ge upp är inte ett alternativ, säger Adrian.

Fast de glömmer inte att ha kul. Strategin för att komma över jetlagen  när de anlände till Trelleborg i torsdags var helt enkelt att ställa  till med spontan fest, och vara uppe så länge de kunde. På onsdag ska  de öppna Sweden Rock, ett uppdrag som de ser som en ära.

– Verkar vara en oerhört bra festival, säger Matt Rahn. Vi ser fram  emot det!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons