Annons
Nyheter

Hårdrockens heliga graal

Iron Maiden skrev hårdrockshistoria med "World slavery tour". 24 år senare gästar bandet Sverige på nytt med samma legendomspunna scenshow.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2008
Iron Maiden årgång 2008. Bruce Dickinson, Steve Harris & co i samband med premiären av världsturnén i indiska Mumbai. Bild: ScanpixFoto: 
"När Iron Maiden tar upp ämnen som krig i sina texter vill de visa att livet och det goda segrar till slut", säger Peter Nilsson, som driver fansajten maidenscandinavia.com. Bild: PrivatFoto: 
"Egypten rockar!" Iron Maidens sångare Bruce Dickinson framför det mumifierade monstret Eddie vid en konsert i San Jose, USA, i vintras. Senast Iron Maiden besökte Sverige var år 2006. Bild: ScanpixFoto: 
24 år senare. Nu får Henrik Eriksson, 38 år, återse den klassiska Powerslave-konserten. "Jag sökte ledigt från jobbet så fort det blev klart vilket datum Iron Maiden skulle spela", säger han. Bild: PrivatFoto: 
Omslaget till "Powerslave", 1984. Bild: PrivatFoto: 
Henrik Erikssons biljett till Iron Maidens konsert, år 1984. Bild: PrivatFoto: 

- Den bästa konsert jag har sett, säger Henrik Eriksson som fanns i publiken i Stockholm 1984.

Alltsedan sångaren Bruce Dickinson kom tillbaka 1999 har Iron Maiden befäst sin ställning som världens populäraste metalband - hårdrocksvärldens svar på Bruce Springsteen, om ni så vill.

Annons

Frågan är om gruppen någonsin har varit större än just nu. Kritikerna jublar över den nostalgiska världsturnén Somewhere back in timesom lockar miljontals av Maidenfans - bara i Norden vallfärdar över 250 000 besökare till de slutsålda konserterna.

Och precis som i fallet Springsteen tycks intresset för gruppen gå i arv, med nytillkomna, yngre fans i de främre publikleden. - Iron Maiden har aldrig kompromissat, det finns något genomärligt i musiken. När bandet uppträder live, tittar de publiken rakt i ögonen. Och fansen sviker aldrig Maiden, säger värmlänningen Peter Nilsson från Kil, som driver sajten maidenscandinavia.com, en mötesplats för tusentals fans över hela Skandinavien.

Som nioåring, 1982, upptäckte han Iron Maiden när låten Run to the hillsspelades i radion. Bandets melodiska, kraftfulla heavy metal blev därefter en stöttepelare för Peter Nilsson, som mobbades i skolan.

- Att komma hem och sätta på en skiva med Maiden, var som att omfamnas av en stor och trygg far. Han har hittills sett nio konserter med bandet och förväntningarna är höga inför sommarens nostalgiturné, med låtar enbart från 80-talet och en scenshow baserad på den klassiska World slavery tour- hårdrockens heliga Graal.

- I Maidenkretsar brukar den här perioden kallas för The golden years. Bandet hade ett kreativt flyt, de flesta "hitsen" är från den eran. Och scenproduktionerna var ett strå vassare än alla andras, säger Peter Nilsson.

Han var själv för ung för att uppleva när Iron Maiden besökte Sverige under World slavery tour. En som däremot fanns i publiken på Johanneshovs isstadion, den 2 november 1984, var Gällivarebon Henrik Eriksson.

- Jag var 15 år och åkte ned med en kompis. Det var min första Maidenkonsert, en enorm upplevelse. Den klart bästa konsert jag har sett, berättar Henrik Eriksson.

Han minns den jättelika ljusanläggningen, rökmaskinerna, pyramiderna, den fyra meter långa Eddie och att bandet körde Access high, en låt som Iron Maiden ytterst sällan spelar live.

- För mig är det bästa Maidenepoken. Det var hela konceptet, Dickinsons röst och Steve Harris basspel, gitarristerna var grymma. Och jag gillade det egyptiska temat. Synd bara att man inte hängde med på historielektionerna i plugget, säger han och skrattar. Både han och Peter Nilsson tänker förstås återse Iron Maiden under onsdagens konsert på Stadion i Stockholm, med cirka 37 000 i publiken. Peter Nilsson vet vilka låtar som kommer att spelas men väljer att inte publicera låtlistan på Maidenscandinavia.com, av hänsyn till fansen.

- Jag saknar dock Phantom of the opera. Jag hade gärna hört Alexander the greatockså, de har nämligen aldrig framfört den live, säger han.

Annons

Vad förväntar du dig i övrigt av konserten?

- Det kommer bli en tidsresa. Jag kommer antagligen att känna mig som tio-elva bast igen, säger Peter Nilsson. (TT Spektra)

Nils Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons