Annons
Nyheter

Hårdrock med hårsväng

Konsert: Hammerfall. Sommarrocken, Svedala, 14 juli
Nyheter • Publicerad 15 juli 2007
Anders Johansson hade för en gångs skull nära hem till Anderslöv.
Anders Johansson hade för en gångs skull nära hem till Anderslöv.Foto: 
Joacim Cans exponerar frikostigt sitt Ronnie james Dio-vibrato och samlar massorna i Svedala. BILD: LARS THULIN
Joacim Cans exponerar frikostigt sitt Ronnie james Dio-vibrato och samlar massorna i Svedala. BILD: LARS THULINFoto: 
Foto: 
Foto: 
Stefan Elmgren.
Stefan Elmgren.Foto: 
Oscar Dronjak.
Oscar Dronjak.Foto: 
Joacim Cans.
Joacim Cans.Foto: 
Foto: 

"20 år av mys?" vrålar Hammerfalls sångare Joacim Cans, lite låtsat föraktfull inför Sommarrockens motto. "Myset är över nu, för nu blir det hårdrock!".

Han har helt fel. Det är en härlig sommarkväll vid Svedala friluftsbad, publiken består av lika många sexåringar som sextioåringar och lite tuffa gitarrer och hårdsvängande headbanging är precis vad de har längtat efter. Det är rätt mysigt, faktiskt. Och inte utan sina Spinal Tap-ögonblick.

Annons

Som när Joacim Cans lite överflödigt konstaterar "det är alltså vi som är Hammerfall. Och då måste det vara ni som är Svedala, eller hur?"

Den Göteborgsbaserade kvintetten har rest i 18 timmar från Kanada för att frälsa oss med sin retro-metal, tryggt planterad någonstans emellan Iron Maiden och Rainbow, och i det melodiösa 80-tal då hårdrock var hårdrock, män var riktiga män och kvinnor var Margaret Thatcher.

Den snabba, bastrumssmattrande Renegade hetsar massorna, Hammerfall bjuder på plötslig pyroteknik, vibratosång, headbanging och dessutom koreograferat gitarrsvängande, precis som om det inte vore det minsta skämmigt.

Och blir det inte lite tvåstämmiga gitarrsolon också? Jajamän, i Blood Bound kan inte Stefan Elmgren och den gänglige Oscar Dronjak hålla sig längre.

Hammerfalls låtar är mastiga munfullar av galopperande gitarrer, tekniskt virtuosa trumfills (av Anderslövaren Anders Johansson som nog aldrig haft mer "hemmaplan") och stora, repetitiva och förlösande refränger som skulle funkat perfekt för en fotbollspublik.

Lägg till det fantasytexter om drakar, demoner och att samlas under flaggan när den rättmätige ledaren kallar.

Det här är ett band som inte precis undviker de vanligaste metalklyschorna och formlerna, utan håller dem högt och vällustigt vältrar sig i dem. Extra allt. På så vis blir det kul om man gillar genren – obegripligt och puerilt om man inte gör det.

Men för all del, i "titellåten" Hammerfall är det ett furiöst Motorheadtryck, om än mer städat, och största hiten Hearts On Fire väcker allsångsnerven också i Svedala. Då samlas vi alla under flaggan och hyllar Sommarrocken, 20 år.

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons