Annons
Nyheter

Här vaktar en S.M.U.R.F.

Sommarrocken i Svedala är deras hemmaplan. Men det goda ryktet gör att vakter från ideella rockföreningen S.M.U.R.F hittas överallt - exempelvis i Hultsfred.
Nyheter • Publicerad 20 juni 2006
En trygghet för publiken: Mai-Britt Hansson från Anderslöv vaktar vid stora scenen i Hultsfred. BILD: LARS THULIN
En trygghet för publiken: Mai-Britt Hansson från Anderslöv vaktar vid stora scenen i Hultsfred. BILD: LARS THULINFoto: 
Stämningen och gemenskapen - och kanske inte i första hand musiken - får smurfarna Pia Tilly, Mai-Britt Hansson, Sara och Lina Ollesdotter samt Roger Larsson att återvända till Hultsfredsfestivalen. BILD: LARS THULIN
Stämningen och gemenskapen - och kanske inte i första hand musiken - får smurfarna Pia Tilly, Mai-Britt Hansson, Sara och Lina Ollesdotter samt Roger Larsson att återvända till Hultsfredsfestivalen. BILD: LARS THULINFoto: 

De är visserligen inte små och blå, men medlemmarna i Svedala Musikers Unga Rockförening är engagerade och inte rädda att jobba sig blå om det behövs.

Sedan Sommarrocken började satsa seriöst på att utbilda frivilliga medlemmar i säkerhetstänkande, publikbevakning och hjärt- lungräddning, har föreningens vakter efterfrågats till konserter långt utanför Svedala: På melodifestivalen, Baltiska Hallen, Malmöfestivalen, Hultsfredsfestivalen.

Annons

Just på Hultsfred hittar vi en liten camp smurfare bland husvagnarna, i färd med att göra sig redo att för kvällens skiftt. De ingår i ett skift på 40 man som vaktar när The Strokes och finska HIM framträder på Hawaii, Hultsfredsfestivalens största scen.

– Fast artisterna ser man inte. Hör dem knappt heller, man är så fokuserad på uppgiften! berättar Mai-Britt Hansson, assisterande skiftchef vid Hawaii.

– Det har hänt att jag gått och kollat ett band vid ett senare tillfälle, bara för att se vad det var för något!

Mai-Britt och hennes två döttrar Sara och Lina Ollesdotter lämnar hemmet i Anderslöv för att åka till Hultsfred varje år sedan tre år tillbaka. Och det är inte döttrarna som släpar med sig mamma.

Tillsammans med Smurfkollegerna Roger Larsson och Pia Tilly är de i Hultsfred och jobbar helt ideellt, med bevakning och inpasseringskontroll. Tre dygn utan annan betalning än lite käk och armband till festivalen.

– Man gör det för stämningen, och för människorna, berättar Pia Tilly.

Hemma på Sommarrocken är Mai-Britt Hansson vaktchef.

– När jag började 1998 så var jag ansvarig för fem personer i öltältet, berättar hon. I dag är vi 120 publikvärdar och säkerhetsvakter.

Det mesta handlar om sunt förnuft, menar Mai-Britt. Att kunna sätta sig in i andra människors situation, och hur de tänker.

För tre år sedan kände Mai-Britt att det var dags att ta nästa steg: Hultsfred, med omkring 30000 besökare. Hon köpte en begagnad husvagn enkom för ändamålet.

Annons

– Jag ville känna om vingarna bar. Vi hade ju utvecklats, och kände att vi hade erfarenhet som borde kunna komma till nytta någon annanstans.

Hon poängterar att de inte är några ordningsvakter, utan mer har en publikvärdsfunktion.

– Vi är ordningsvakternas ögon och öron, berättar Mai-Britt. Vår uppgift är att vara en trygghet, för både publik och för artister.

I diket framför stora scenen övervakar varje vakt sin "tårtbit", en kilformad sektion av publiken vid kravallstängslet. Där håller man koll på hur folk mår, hur publiktrycket är och servar med vatten.

– Jag hade en gång en kille i min "tårtbit" som var klart alkoholpåverkad och hoppade vilt, berättar Mai-Britt.

– Rätt vad det var började han tuppa av, ögonlocken dalade. Så jag klämde i honom vatten. Och strax började han hoppa igen!

Proceduren upprepades flera gånger. killen höll på att tuppa av, räddades av en slurk vatten men stod kvar.

– Efter konserten stod han kvar, och tackade mig för att jag hade gjort hans dag, säger Mai-Britt stolt.

Mår folk dåligt eller svimmar griper vakterna in och gör "ett lyft", det vill säga hugger tag i personen i bältet eller under armarna och drar dem över stängslet. Behövs det tar sedan sjukvårdare hand om dem.

– Ser man till att ha en bra relation till publiken, då hjälper de till, berättar Mai-Britt.

Annons

Vissa konserter är värre än andra – men det har inget med musikgenre att göra.

– Är det en varm dag och det är mycket unga tjejer långt fram, då blir det mycket jobb, berättar Mai-Britt.

– De har helt enkelt inte förutsättningarna för att stå där och bli ihopklämda i två timmar.

Även artistloger vaktas. Exempelvis vaktade Sara Ollesdotter Marilyn Mansons omklädningsrum i Hultsfred i fjor.

– Jag stoppade en kille som inte hade något armband, och det visade sig vara Mansons turnéledare, berättar Sara.

– Men det är ju en säkerhet för dem också, att se att systemet fungerar. Så han gick och fixade ett armband och visade det snällt för mig.

Frågan om det är lilla Sommarrocken i Svedala eller stora Hultsfredsfestivalen som är roligast är svår för smurfarna.

– Sommarrocken är mer familjärt, bestämmer till sist Lina Ollesdotter. Hultsfred är bara häftigt!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons