Annons
Nyheter

Har ni tråkigt? Läs telefonkatalogen!

Nyheter • Publicerad 9 november 2006
Foto: 

Dags att ta en gammal fin källa till underhållning till heders igen. Telefonkatalogen.

Förr hade folk roliga titlar. Min favorit var Malmökillen som titulerade sig "utarbetad". Ett annat skönt sätt att mysa med telefonkatalogen upptäckte jag i Tyskland, vid en bardisk där den senaste Rügen-upplagan råkade ligga. Den självklara fråga som, inbillar jag mig, hade flugit in i huvudet på vilken nyfiken turist som helst var givetvis "kan man ringa till Adolf Hitler?"

Annons

Jag vet, det är inte särskilt moget, men hur många riktigt roliga sysslor kvalar egentligen in som "vuxna" och "ansvarstagande"?

Men nej, ingen Hitler fanns listad. Däremot fanns namn som Göring, Goebbels och Himmler. Inte för att det får mig att dra några slutsatser om det tyska folket, förstås.

Nu förstår jag att Borat, "Kazakstans sjätte mest kända journalist" bor i Uppsala. Jojomen. Borat Sagdyev, som just nu gör sitt segertåg över världens biografer, står i gamla hederliga telefonkatalogen. Eller "på Eniro" som man säger numer, lite mindre hederligt.

Fast den man får tag påär inte alls Borat. Utan den skojfriske studenten Henrik Nelson. Han uppger att han är "sanitetsingenjör" också. Inte riktigt sant, det heller.

– Jag har varit städare ett tag, förklarar Henrik lite förläget. Men "Borat" är ett skämt från början till slut. Jag har faktiskt haft det i katalogen i ett år, men inte en enda har ringt och sökt Borat. Förrän nu.

Har du några likheter med Borat?

– Det hoppas jag verkligen inte. Jag är en tolerant människa. Men ett stort fan av Borat. Hela karaktären är klockren gammaldags öststat. Och hans tajming är genial. Det roliga är inte så mycket vad han säger som vad han lockar fram ur människor.

Upplivad ger jag mig utpå Eniro efter fler kickar. Tråkigt nog hittar jag vare sig Pippi Långstrump, Stålmannen eller Musse Pigg. Däremot Alfons Åberg, i Haninge. Och katalogen avgör en gammal omtvistad fråga: Jultomtenfinns! Fast adressen Norravintervägen 24, Grönland låter lite suspekt. Tomten vågar jag inte ringa. Han vet ju om jag har varit snäll eller olydig. Och det får för allt i världen inte komma ut – vare sig det ena eller andra.

Snurre Sprätthar också skaffat sig mobil, ser jag. Han svarar förmodligen "what's up doc?" Man kan även ringa till Peter Pan. Men då svarar nog någon på Trelleborgsfärjan med det namnet.

En Tom Hanksfinns i Vallentuna. I Timrå borKalle Anka– med efternamnet Holmgren – och i Kiruna finns en Långben. En Jan Erik bär mellannamnet "Elvis Presley". Två killar heterFantomen. True story.

Annons

"Men... men" hör jag dig staka dig, "får man bära sig åt hur som helst?" Nä, säger Eniros Erik Kristow:

– Uppenbart oseriösa namn tar vi bort. Privatpersoner får inte utge sig för att vara någon annan. Men det kan slinka igenom en och annan stålman, det kan det.

Det finns flera kryphål. Och dem ska vi givetvis inte återge här. Annat än att alla abonnenter kan gå in på nätet och göra ändringar på sitt eget nummer. Samt att för de mobilinnehavare som har kontantkort, där är det banne mig rena vilda västern.

Lars Thulintycker egentligen att telefonkatalogen inte är stor nog för hans namnar.

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons