Annons
Nyheter

Här krävs ett gudomligt ingripande

Inga stora byråkratiska mastodontorganisationer inom kulturbranschen"! Så lät det i dag när kulturutredningen återigen läckte ut delar av sitt arbete.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2009
Ann Hingström
Ann HingströmFoto: 

"Sverige ska bli ett framträdande kulturland", fortsatte det, "som i finanskrisens spår tar chansen att förvalta och förädla människan och hennes liv lokalt och nationellt, så att vi står starka både i upp och nedgång av konjunkturer. Vi har slutat konsumera prylar, vi vill fördjupa vår kunskap, vår identitet, våra liv! Vi vill något nytt och större! Nu är det dags att satsa på kultur på bred front. Kanske lite extra på författarna och biblioteken som hittills inte nämnts i debatten fastän fler läser böcker än någonsin! Pengasnacket är förlegat och har visat sig förrädiskt! Det här är en långsiktig investering som inte följer kvartalsrapporterna på börsen. Det här är tvärtom! Vi behöver förståelse, insikt och nära-livet-upplevelser! Då krävs en satsning. Och det ska göras NU!"

Ordförande Eva Swartz berättade glädjestrålande att hon och kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth fått en påhälsning av den grekiska konstgudinnan Afrodite i början av januari. Afrodite hade sett läckorna och de urvattnade kommentarerna från kulturutredningen i Sverige och insett att hon måste ingripa.

Annons

- Jag har faktiskt inte varit så här upprörd på tusentals år, lär gudinnan ha sagt. Intriger, maktspel, nonchalans och arrogans! Förfärligt!

Självaste Zeus, som helst avstår från offentliga framträdande, hade gjort ett kort men kärnfullt inlägg!

- 20 miljoner till tankesmedjan Timbro och deras nyliberala inlägg om kulturbranschen är 20 miljoner i sjön!

När Swartz och Liljeroth mötte den samlade världspressen i dag kunde man konstatera att Swartz äntligen såg ut att ha fått en riktning, ett mål och en mening med sitt arbete.

- Man känner sig utvald! kommenterade Liljeroth. Det är inte många som sett de grekiska gudarna live, alltså!

Afrodite har således ålagt Sverige att samla ihop alla befintliga erfarenheter och dra slutsatser utifrån dessa! Kulturbranschens välutbildade utövare ska inte längre behöva stå på tå med mössan i hand. De ska respekteras som vilken kompetent yrkesgrupp som helst och anses nödvändiga för en harmonisk samhällshelhet - en långsiktig investering.

- Varför Sverige? undrade en italiensk journalist upprört och menade att romarna trots allt har en tradition som föregångarland i kulturens tecken.

- En utmaning, typ, svarade kulturministern.

NOT!

Ann Hingström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons