Nyheter

Hämnden är ljuv

Nyheter • Publicerad 13 september 2004

Den skicklige ingenjören Akseli Jaatinen kommer till det lilla samhället Granbacka för att bygga en bro. Det är ett efterlängtat och länge önskat bygge. Dessutom kommer det lägligt i tider av stor arbetslöshet i byn.

Uppdraget är inte enkelt, det är ett omfattande bygge, som kräver stora fackkunskaper, stor uthållighet och avsevärda arbetsinsatser.

Jaatinen är bra på att anställa folk, som är lämpade och arbetsvilliga, han är tillika en duglig arbetsledare. Med god hand med mannarna. Arbetarna gillar honom, rejäl, rak och mycket arbetsam.

Arbetet går mycket bra, så bra att det irriterar kommungubbarna, politiker, tjänstemän och andra makthavare känner sina positioner hotade, det kommer någon utifrån, sticker upp och gör sig populär.

Sådant går inte för sig i medelmåttornas paradis, de små sinnena kokar över, maktbalansen kan inte rubbas. Då hotas de egna privilegierna och de egna förmånerna. Och maktens sötma ska bara avnjutas av de få och de, som tillhör en trängre krets. Makthavarna blåser till strid.

Och så tar Jaatinen sig friheter, det ska kvävas, utbölingen ska veta sin plats och inte ta för sig. Särskilt kvinnorna ska han hålla sina tassar borta i ifrån.

Nu retar detta Jaatinen, han är betydligt smartare än hjärnorna i etablissemanget och de är i och för sig inte så svåra att överträffa.

Han smider stora planer och med list lyckas han manövrera bort de gamla makthavarna och skapa sig stort utrymme för sina egna entrepenörsplaner. Han är en entreprenör, en nyskapare och med mod och stort risktagande når han sina mål. Inte utan bekymmer, de reaktionära och samhällsbevarande krafterna stretar emot och visar sina illvilliga trynen.

Arto Paasilinna skriver som vanligt enkelt och rakt på, det är bara att läsa sida upp och sida ner, han berättar med glädje och säregen humor om en man, som lyckas med det mesta. Det finns stänk av samhällssatir om hur en enskild klok människa kan besegra och betvinga ett antal korkade makthavare. Paasilinna visar även på ett övertygande sätt hur en riktig karlakarl lyckas att erövra kvinnor. Inte bara en, utan två " detta gör honom inte mindre lycklig.

Bo Bjelvehammar

En lycklig man

Författare: ARTO PASSILINNA

Översättning: Camilla Frostell

Förlag: Brombergs

Litteratur
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.