Annons
Nyheter

Gyllene årstid för greatest hitsskivor

Nyheter • Publicerad 28 november 2005
Teckning: Emma HarryssonFoto: 

Juletider. Nu är det dags att njuta av vörtbröd, svagdricka och clementiner igen. Det är också tid att konsumera orgelkonserter, körkonserter och luciatåg och väl hemma från kyrkan kan man sjunka ner i tv-soffan framför härliga familjefilmer, repriser och årskrönikor. Men mitt i all julglädje finns det ofta små orosmoln som kan ge julmusten en något fadd smak.

Släktträffsångesten. Nyårsfestsångesten. Och framför allt: julklappsinköpsångesten.

Annons

Jag vet inte hur det står till med de två första, men när det gäller den sistnämnda står plötsligt skivbolagen på vår, julklappsköparnas sida. Med den kanske enklaste produkt de överhuvudtaget kan göra: samlingsskivan.

Man borde vara lite misstänksam här. Under det övriga året känns det ju inte riktigt som om de stora skivbolagen går våra ärenden. För onödiga, för långa, för ofokuserade och framförallt för dyra plattor kan vara ganska förvirrande för en konsument. Men när det väl lackar mot jul ska man göra det så enkelt som möjligt för klappköparna:

"Sover din tjej i en urtvättad gammal Public Enemy-tröja? Köp samlingsplattan!"

"Har bästa polarn fortfarande Firestarter på sitt telefonsvararmeddelande? Köp Prodigys singelsamling!"

"Har pojkvännen en massa Native Tongues-skivor i cd-stället? Köp Jungle Brotherssamlingen!"

"Har du ingen aning om vad chefen/barnbarnet/svärföräldrarna gillar för musik? Köp den senaste Elvissamlingen!"

Konceptet för samlingsskivor är simpelt och dessutom färdigmallat.

* Välj ut tolv radiofavoriter som sålt bra som singlar. Ta helst inte med några mindre kända albumspår som kan ge en mer varierad och dynamisk bild utav artisten. För att få plattan att verka exklusiv trycker vi dit några bonusspår i form av trötta dussinremixar på de största hitlåtarna – och kryddar med en unik låt från ett bortglömt soundtrack så att de riktiga fansen köper skivan även om de redan har allt annat. Om det vill sig riktigt väl kan vi dessutom få artisten att spela in en ny låt som helt utan anledning får ta plats mellan de gamla, redan omtyckta låtarna men som kan få radiotid och på så sätt ge uppmärksamhet åt artisten och samlingen.

* Gör en snygg skiva vars design går i samma linje som artistens tidigare, men utan se för hårdrockig eller hiphopig ut. Annars kommer pojkvännen inte att hitta Public Enemy-samlingen. Ta gärna några nya foton på artisten men om denne har bytt skivbolag (vilket är en annan vanlig orsak till en greatest hits-skiva) går det bra att plocka upp några gamla bilder ur arkivet.

* Låt någon musikjournalist ge samlingen lite tyngd med en kortare hyllningstext till artisten. Eller strunta i det, förresten. Ingen orkar läsa det ändå. Lägg pengarna på en till remix i stället.

Annons

Hmm. I ett av mina favoritavsnitt av Seinfeld förklarar Jerry att presentkortet är en riktigt trist present, ett "jag-bryr-mig-egentligen-inte"-diplom. Undrar vad den gode Jerry tycker om greatest hitsskivor?

Christopher Lembkelåter sig dagligen förföras av Nacka Forums senaste, Leve Nacka Forum!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons