Annons
Nyheter

Guldpalmen till Michael Haneke

Österrikiske regissören Michael Hanekes film "Das weisse band" vann Guldpalmen på filmfestivalen i Cannes.
Nyheter • Publicerad 24 maj 2009
Isabelle Huppert, fransk skådespelerska och juryns ordförande, tackas av Michael Haneke efter att han tagit emot Guldpalmen. Bild: Scanpix
Isabelle Huppert, fransk skådespelerska och juryns ordförande, tackas av Michael Haneke efter att han tagit emot Guldpalmen. Bild: ScanpixFoto: 

Juryn på filmfestivalen i Cannes lyckades hitta en outsider när priset för bästa film delades ut på söndagskvällen.

Den österrikiske regissören Michael Haneke belönades med Guldpalmen för "Das weisse band" ("The white ribbon"), ett starkt drama som utspelar sig i en tysk by strax före det första världskriget.

Annons

Därmed fick mer förhandstippade namn som Quentin Tarantino, Ken Loach och Pedro Almodóvar se sig snuvade på festivalens finaste pris.

Kanske hade Haneke nytta av att juryns ordförande Isabelle Huppert spelade huvudrollen i hans internationella succéfilm, "Pianisten" för några år sedan.

Lars von Triers kontroversiella "Antichrist" vann ett pris, till Charlotte Gainsbourg för bästa kvinnliga huvudroll. I sitt tacktal hyllade hon den danske regissören.

- Jag skulle vilja dela det här priset med regissören Lars von Trier, som inte är här i kväll, som har låtit mig genomleva vad jag tror är den mest intensiva, den mest smärtsamma och den mest upphetsande upplevelsen i mitt liv, sa Charlotte Gainsbourg, enligt AFP.

Lars von Trier vägrade dyka upp på prisutdelningen om han inte skulle få det finaste priset.

- Lars von Trier har genom sin producent Meta Foldager meddelat juryn att Guldpalmen för bästa film är det enda pris han är intresserad av att ta emot. Han kommer inte att ta emot något annat pris, meddelade Zentropas filmproducent Peter Aalbeck Jensen till danska nyhetsbyrån Ritzau strax före prisutdelningen.

Det näst finaste priset, juryns stora pris gick till den franska filmen "Un prophete" av Jacques Audiard, medan tredjepriset, juryns pris, delades mellan "Thirst" (Park Chan-wook) och "Fish tank" (Andrea Arnold).

Sverige hade inte med någon film i huvudsektionen. Men det blev i alla fall ett pris till Sverige. I fredags kväll vann regissören Patrik Eklunds film "Slitage" första pris i kritikerveckans kortfilmstävling.

TTSpektra
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons