Annons
Nyheter

Grannfejd i skånsk sommaridyll

Grattis Trelleborgsrevyn, som fyller 95 år! Det firas med uppsättningen av "Se opp för katten" som har premiär nu på måndag. Följ med bakom kulisserna på utomhusscenen i Parken.
Nyheter • Publicerad 30 juni 2011
Ensemblen från vänster, bakre raden: Marcus Jönsson, Sarah Thörnqvist
, Therese Erch, Anders Rufelt
. Främre raden: Li Nilsson, Nils-Gunnar Snygg, Linus Ask
.
Ensemblen från vänster, bakre raden: Marcus Jönsson, Sarah Thörnqvist
, Therese Erch, Anders Rufelt
. Främre raden: Li Nilsson, Nils-Gunnar Snygg, Linus Ask
.Foto: Claes Nyberg
Therese Erch får rosetten knuten av Sarah Thörnqvist. De spelar mor och dotter i en skånsk grannfejd.
Therese Erch får rosetten knuten av Sarah Thörnqvist. De spelar mor och dotter i en skånsk grannfejd.Foto: Claes Nyberg
Från ovan: Therese Erch och Li Nilsson kikar fram ur kulisserna.
Från ovan: Therese Erch och Li Nilsson kikar fram ur kulisserna.Foto: Claes Nyberg
Regissören Nils-Gunnar Snygg och kapellmästaren Lotta Karlsson.
Regissören Nils-Gunnar Snygg och kapellmästaren Lotta Karlsson.Foto: 

Den som förväntar sig att se en katt kommer att bli besviken. Karaktären med svans och morrhår finns bara i titeln och syns inte för publiken.

– Men katten spelar ändå en viktig roll, det kan jag säga utan att avslöja för mycket, berättar Trelleborgsrevyns regissör Nils-Gunnar Snygg.

Annons

Pjäsen handlar om en grannfejd och grundar sig på ett folklustspel av August Hinrichs ("Für die Katz"). Med vissa anpassningar till de skånska omgivningarna.

– Åhej, lyft! ropar Nils-Gunnar Snygg och hjälper ensemblen att resa en mölla i nästannaturlig storlek på scenen.

Solen strålar på tiljorna och i bästa fall håller vädret i sig under föreställningarna.

– Även om det ser mulet ut väntar vi in i det sista. Flera av besökarna kommer hit redan en timme i förväg, och då vill vi inte göra dem besvikna. Det kan ju bli uppehåll, säger Nils-Gunnar Snygg.

Han tycker att handlingen i grunden är rätt förutsägbar, vilket också är meningen.

– Det är en bristvara i samhället med lättillgängliga och folkliga evenemang. Här kan alla känna sig välkomna och alla kommer in gratis. Många kommer hit som annars inte får tillgång till kultur. Det ska bara vara att ta med kaffekorgen och njuta, säger han.

TA:s recensent var lyrisk över förra årets föreställning och framförallt över en viss skådespelerska, den då 13-åriga Therese Erch. Hon "glänste starkast av alla".

– Haha, lite nervös är jag nog för att inte leva upp till förväntningarna. Man vill ju helst höja sig ett snäpp och inte tvärtom, säger Therese Erch.

Hon och Li Nilsson spelar två kvinnor som dras in i ett svartsjukedrama.

– Jag gjorde ett uppehåll på fyra år, men blev övertalad att komma tillbaka till revyn, säger Li Nilsson. Det är roligt helt enkelt, särskilt att vi är i så spridda åldrar.

Annons

Therese Erch håller med.

– Jag gillar folket här och jag gillar att agera. Nils-Gunnar är bra på att säga åt oss att hitta rollerna själva. Han bestämmer inte exakt hur vi ska vara, utan uppmuntrar oss att gå in i karaktärerna med hjälp av manuset, säger hon.

Skådespelarna är naturligt nog de som syns mest för publiken, men bakom scenen finns ett gäng händer och fötter som ser till att uppsättningen blir möjlig. Högtalare placeras ut, kostymer justeras och bord dekoreras med blomvaser. Den sista veckan ska ljud och teknik testas och de sista delarna fogas samman till en helhet.

– I år har vi hjul på flera av kulisserna, så att det blir lättare att ställa fram och tillbaka rekvisitan, säger kapellmästare Lotta Karlsson.

Hon har i flera år deltagit i revyn och hjälper till att samordna husbandet, som kommer bjuda på allt från schlager till dansband. Det svåraste är att börja spela i exakt rätt stund – efter att publiken tystnar, men innan skådespelarna hinner bli nervösa. Det är en känsla som hon har övat upp med åren.

– Min bror och jag startade vårt eget dansband, Östers orkester, för att vi upptäckte att det var så kul att spela på Trelleborgsrevyn, säger Lotta Karlsson.

Louise Löfgren
Anna Thulin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons