Nyheter

Gott och blandat i ny bok

Rune Skarviks drivkraft är lusten att skriva och beskriva. Gärna med en stor portion humor. Efter nästan 40 år som polis, följt av några år som museiintendent, är han nu författare med 14 böcker på sitt muntra samvete. ”Blandat och gott” är förmodligen hans sista. ”Men det har jag sagt förr, vi får se hur det blir”, skrattar författaren.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2010
Rune Skarvik har förmodligen gett ut sin sista bok. Men man vet aldrig, som han själv säger.
Rune Skarvik har förmodligen gett ut sin sista bok. Men man vet aldrig, som han själv säger.Foto: 

Humorn fick han från sin mor, berättarlusten likaså. Men Runes liv är inte bara fyllt av roliga anektdoter. Vid andra världskriget slut kom båtlaster med judiska koncentrationslägersflyktingar till Sverige. Några av de utmärglade och härjade människorna internerades i byggnader i Trelleborg. De förbjöds att beblanda sig med invånarna. Rune var en av många trelleborgare som smög sig ner till flyktingarna om kvällarna för att höra deras historier.

– När de kom så kysste de gatstenarna. De var så smala, medtagna och utmärglade. Vissa av dem avled efter sin ankomst och ligger begravda här i Trelleborg. Jag blev vän med en fransk pojke, vi var båda i 19-års åldern.

I koncentrationslägret där den unge fransosen befunnit sig hade fem fångar delat säng. När en av dem dog lade man honom innerst och gömde kroppen, för att matransonen för den avlidne inte skulle dras in. Till sist blev lukten så stark att det var omöjligt att hålla liket gömt längre.

– Jag träffade min vän för några år sedan igen, då bodde han i sydfrankrike. Det hade gått bra för honom i livet.

Då Runes gode vän, konstnären och sjökaptenen Gösta Werner, gick bort 1989 beslöt han sig för att öppna ett museum i vännens ära.

– Han var en av de bästa kamrater jag haft i livet. Målningarna från hans liv på sjön, arbetet ombord, bordellerna, händelser i hamnar och krogar, var tvungna att räddas till eftervärlden. Idag är det ingen som upplevt sjölivet på samma sätt som Gösta gjorde.

1949, gifte sig Rune. Hans svåger var polis i Trelleborg och därmed påbörjade Rune sin nästan 40 år långa tjänst som polis.

– Han gick mest med händerna på ryggen och jäste i en fin uniform. Det ville jag också göra, och så blev jag polis.

Rune fick lov av polismästaren att följa med poliserna på deras ”linjer”, som de patrullerade förr i tiden. För polismän i tjänst rådde snusförbud.

– En av poliserna var storsnusare och hade gömda snusdosor i buskar lite varstans längs med linjer, berättar Rune och skrattar.

83-åringens senaste bok, ”Blandat och gott”, är en samling berättelser och kåserier ur hans händelserika liv. De korta historierna blandas med författarens iakttagelser och beskrivningar ur det moderna samhällets problematik.

Anna Thulin
Pascal Engman
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.