Annons
Nyheter

Gör din egen husbåt!

Nyheter • Publicerad 13 december 2005
Teckning: Emma Harrysson
Teckning: Emma HarryssonFoto: 

Det lackar ju mot jul. Själv har jag förträngt det så länge som möjligt. Jag är en sådan som gärna smäller i mig saffransbullar, och glögg, men som ogärna tar itu med julkort och julklappar, som knappt kan övertala mig att ställa mig en milslång kö för att handla upp tusenlappar på leksaker.

Det brukar finnas några till av min sort i köerna, ibland kan det urarta till excesser i gnäll och klagan när vi står med jackorna på och långsamt förflyttar oss mot kassan där det oftast står en irriterad "ungdom" och undrar varför vi finns.

Annons

Nåja, för att peppa upp julstämningen för barnen beslutade jag mig för att vi skulle JULPYSSLA – flätade julhjärtan till julgranen. Om någon skulle fråga VARFÖR skulle jag inte på rak arm kunna redogöra för detta. Kanske var det ett svagt minne från min barndoms jular som kom upp.

Dessa hjärtan, som går att inhandla för två kronor stycket, visade sig vara ett under av ingenjörskonst! Det fanns inga beskrivningar i våra pysselböcker. På nätet stod "tyvärr inga träffar på ditt sökord ; julhjärtan" och vännerna mumlade bara något om att "det gått över gränsen". En bekant dristade sig till att dessutom säga: "Skaffa dig ett liv!"

Men skam den som ger sig! I källaren, längst ner i en flyttkartong under en guldbrokadklänning som tillhörde min föredetta svärmor och ett par söndriga lampor hittade jag; HUSMODERNS LEXIKON A-Ö från 1957, tillägnad Sibylla, men en extra volym med titeln SKAPANDE HEMMET.

Jag har misstänkt det förr, men nu är jag säker; DET VAR BÄTTRE FÖRR!

Förutom tydliga beskrivningar till julhjärtan under rubriken PAPPERSARBETEN kunde jag nu äntligen få veta hur man syr en liten dockmatta i korsstygn, klockad tonårskjol, vitt serveringsförkläde, damaskbyxa, kostym i bomullsgarn, golfstrumpa mm.

Samtidigt som jag med växande förtjusning och små glada tillrop löste mitt problem med "blinktelegrafen" hör jag Ekot på radion:

– Alla barn mellan 10 och 18 ser på tv två till tre timmar om dagen. Barn till arbetare ser mer på tv än barn till tjänstemän.

Så var det inte förr, kan jag berätta.

Då tog man fram sin SKAPANDE HEMMET och satte sig att snickra ihop en sypuff, viftande vindflöjel, ett speedwayåk för vinterlek, en skovelhjulångare eller styltor. Man gjorde en lådinsats för rotfrukter och grönsaker eller varför inte en HUSBÅT!

Sista kapitlet inleds så här; Sjön har en säregen dragningskraft på många (...) Hur skall man då lösa problemet för den sjöbitne och omväxlingslängtande på ett billigt och bra sätt? En lösning är husbåten.

Annons

Sedan följer beskrivningen inkl planlösning och förslag på uppvärmning.

Visst är det PYSSEL på högsta nivå!

Julhjärtat blaha!

Ann Hingströmskriver krönika varje onsdag.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons