Nyheter

Goda grannar hjälper Lisa med nya skivan

De är grannar, bästa vänner och nu har de en skiva ihop. Lisa Ekdahl har tagit hjälp av Lars Winnerbäck och Eva Dahlgren på sin nya platta.
Nyheter • Publicerad 20 september 2004
Lisa Ekdahl.
Lisa Ekdahl.Foto: 

– Han är min bror och hon är min syster, säger Lisa.

Efter utflykter i jazz och bossanova, och en framgångsrik karriär i Frankrike, är Lisa Ekdahl tillbaka med sitt första svenskspråkiga album sen 1997. "Olyckssystrar" är en återkomst till den vispop som gjorde henne till en av landets populäraste sångerskor i mitten av 1990-talet.

– Plötsligt började jag bara längta efter att skriva på svenska. Jag kände att jag saknade språket, verkligen saknade det, säger Lisa.

Nya skivan tar avstamp i Lisas hemmakvarter på Södermalm i Stockholm, och har utvecklats till rena grannsammankomsten. I samma område bor Lars Winnerbäck som producerat "Olyckssystrar" och Eva Dahlgren som gästar på en låt.

– Vanna Rosenberg är också med och sjunger. Hon bor visserligen i Enskede, men det är nära nog. Samarbetet med Lars Winnerbäck växte fram under långa promenader i våras. Lisa kände direkt ett musikaliskt släktskap, men också att Lars kunde tillföra något nytt.

– Man hör honom väldigt tydligt i slutresultatet, men under själva processen var hans förmåga att lyssna viktigast för mig. Jag ser mina låtar som berättelser och då behöver man en bra person att berätta dem för.

Eva Dahlgren fick själv välja vilken låt hon ville sjunga. Det blev "Främmande fågel", om en flicka som är "vingklippt och sårad, men omöjlig att bura in".

– Jag tycker att Eva är enastående, och på sitt sätt ensam i sitt slag. "Främmande fågel" är perfekt för Eva och jag är glad att hon valde just den. När Lisa Ekdahl slog igenom med "Vem vet" 1994 blev hon snabbt favorit hos både svenskar, norrmän och danskar. Efter de senaste årens franska jazzeskapader hoppas Lisa hitta tillbaka till sin gamla publik.

– I min genre kan man inte lita på att låtarna spelas i radion, eller att man ska få en hit, så jag får turnera istället och hoppas att folk hittar mig.

I höst åker hon således ut på en omfattande Nordenturné, med start i Köpenhamn den 5 oktober. Lisa längtar efter att få sjunga på svenska. Hon längtar till och med efter sardinburktillvaron i turnébussen.

– Vi ska ha filmklubb i bussen, det har trummisen "Norpan" lovat!

Även om det mest blir material från nya albumet klurar Lisa som bäst på vilka gamla låtar som ska med på repertoaren.

– Mjaa, jag har inte riktigt kommit fram till det än. Å ena sidan tänker man "Äsch, den där gamla dängan", men sen när man väl står på scen är det ganska roligt att ha en dänga som alla kan. Vi får väl se. (TTSpektra)

Malin Dahlberg

@05 Funktion olåst inget indrag:

Ålder:33 år.

Bor:På Södermalm i Stockholm.

Familj:Maken Salvadore Poe och sonen Milton från det tidigare äktenskapet med musikern Bill Öhrström.

Album:"Lisa Ekdahl" (1994), "Med kroppen mot jorden" (1996), "Bortom det blå" (1997), "When did you leave heaven" (1997), "Back to earth" (1998), "Lisa Ekdahl sings Salvadore Poe" (2000), "Heaven, earth and beyond" (2002), "En samling sånger" (2003).

Aktuell:Med albumet "Olyckssystrar" och en kommande Nordenturné.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.