Annons
Nyheter

Glada tomtar på varuhuset

Nyheter • Publicerad 30 november 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

En gammal god vän och journalistkollega, WL, har flyttat till mina trakter och är numera en ivrig läsare av Allehanda. Och han följer och kommenterar mina julbesvär med en viss, sympatisk ironi.

I går berättade han en historia om en julskyltningssöndag i Malmö i början av 1970-talet som jag själv glömt bort. Men den tåler att väckas till liv, kanske är det någon av er som minns händelsen?

Annons

Det föll sig så att plötsligt släntrade ett halvt dussin jovialiska tomtar in på NK:s leksaksavdelning denna skyltsöndag. De började fylla var sin stor tomsäck med leksaker under tiden de sjöng gamla fina, danska julsånger.

En viss osäkerhet spred sig bland personalen, var detta ett planerat jippo av varuhusledningen som inte nått ner till golvet?

När säckarna var fyllda gick tomtarna ut på gatan där de började dela ut leksaker till förbipasserande, förbluffade men glädjestrålande barn. Då förstod personalen på NK att det inte kunde stå rätt till. Inte vill väl varuhusledningen dela ut julklappar gratis mitt i den lukrativa julhandeln? Man ringde chefen som direkt ringde polisen som kom i ilfart – tomtar som stjäl leksaker och delar ut dem till barn är en allvarlig sak.

Det visade sig att de glada tomtarna var medlemmar i den danska aktivistgruppen Solvognen och deras syfte var att sprida lite riktig julstämning samtidigt som man protesterade mot den allt mer utbredda kommersialiseringen av julfirandet.

När polisen arresterat aktivisterna vände man sig till varuhusledningen och frågade om man skulle jaga ifatt alla barnen som fått de stulna julklapparna och slita paketen ur händerna på dem och kanske rent av även arrestera barnen?

Men då hesiterade varuhuschefen och insåg att de rubrikerna ville han inte läsa. Han tackade nej och barnen fick behålla sina oväntade, extrajulklappar.

Det var ju en riktigt fin liten julhistoria. Lite Robin Hood fast med tomtar. Annars var ju just 1970-talet årtiondet då vi försökte avskaffa julen. Varför tror jag inte många av oss hade någon mer formulerad uppfattning om, det var helt enkelt borgligt tjafs och sådant skulle motarbetas på 1970-talet.

Och här sitter jag nu under min julgran och inser att mycket vatten runnit under broarna sedan dess.

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons