Annons
Nyheter

Getingar har ingen humor

Nyheter • Publicerad 16 augusti 2005

På tal om getingar så är jag hittills nöjd med sommaren. Det verkar inte som att de äckliga bestarna kan simma. För ännu så länge har det ju inte varit någon större invasion av de randiga, aggressiva rovdjuren. Jag har faktiskt bara slagit ihjäl en säger en geting i år och det var en liten stackare som förirrade sig in i mitt arbetsrum. Den blev inte gammal, en ihoprullad Allehanda är ett fruktansvärt vapen.

Jag har en barndomsvän som är uppvuxen till stor del i den pakistanska staden Lahore där hans fader byggde ett pappersbruk. De bodde i ett hus med en stor trädgård och i träden bodde det ibland getingar. De byggde hängande, fria bon som dinglade från en gren. Det gällde att vara snabb och förinta bona innan de blev för stora för de byggde väldigt snabbt.

Annons

Av någon anledning hade dock ett bo undgått upptäckt och fadern tog på sig ansvaret att eliminera det. De pakistanska getingarna är betydligt större än våra och ännu mer aggressiva, har jag hört.

När man bekämpar getingarna håller man en säck under boet, hugger av det vid roten så det faller ner i säcken som man blixtsnabbt knyter igen och slänger i närmsta vattentunna eller damm.

Vid detta tillfälle gick något fel. Getingboet hamnade inte i säcken utan föll studsande ner på marken. Detta uppskattades inte av de tusentals getingarna som sov middag inne i boet. De for ut och angrepp genast min väns pappa. Han slog förmodligen världsrekord på distansen fram till huset men hann bli ordentligt stungen innan han kom innanför nätdörren. Under en lång stund for getingsvärmen runt huset och försökte ta sig in.

Pappan blev så illa stungen att han fick uppsöka sjukhus akut och han lär ha varit ganska illa däran. Men han återhämtade sig och enligt min barndomsvän såg han noga till att inga getingbon fick minsta chans att etablera sig i trädgården fler gånger.

Av detta lär vi oss att getingar inte har någon humor och att man därför bör undvika att skoja med dem. Blott slå ihjäl dem direkt.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons