Annons
Nyheter

Generationsskifte i Skånetonstudion

Det är nya tongångar på gång på Skåneton. Med ett generationsskifte i familjen Juell som driver inspelningsstudion på den skånska slätten skiftar man också inriktning, droppar dansbanden och siktar på modern rock, pop och countrymusik.
Nyheter • Publicerad 21 november 2003
Jack Juell med barnen Tony och Charlotte. BILD: TOMAS NYBERG
Jack Juell med barnen Tony och Charlotte. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Medan pappa Jack Juell drar sig allt mer i bakgrunden, tar hans barn Tony och Charlotte mer och mer över produktions- och skivbolaget Skåneton. BILD: TOMAS NYBERG Jack Juell, mannen som spelade in Hasse Anderssons "Änglahund" och har rattat mixerbordet åt artister som Elisabeth Andreasson, Ronny Carlsson, Agaton Band med flera, trappar ner. Han har tillsammans med kompanjonen Thomas Svensson drivit Skånetonstudion i 20 år. Nu har Thomas brutit sig loss med bolagets stall av dansband och startat eget, och i stället går Jacks 26-årige son Tony Juell in som delägare. Även 22-åriga dottern Charlotte Juell finns i bolaget, som arkivskötare och PR-makare. Numera är åtta personer inblandade i driften av studion och marknadsföringen av bolagets plattor. - Jag jobbar på att dra mig undan allt mer, förklarar Jack Juell. Därför bygger vi också upp en ny framtoning för Skåneton, när de unga tar över. - Är man som jag 55 år och lite lomhörd så har man så klart inte i studion att göra. "Är det cymbalerna eller tinnitusen som låter"? skämtar Jack. Han medger att intresset för den nya tidens musik är svagt, och överlämnar gärna den överblicken till barnen. Han behåller dock ett vakande öga över verksamheten, och fortsätter att jobba med vissa produktioner. Nye chefsteknikern Tony Juell tänker förnya artistblodet i bolaget och nå yngre målgrupper. - Målet är att ge ut tre nya singlar i månaden, berättar Tony. Vi satsar på att jobba in nya artister hos radiostationer och tidningar, för att få namnen eftertraktade. - Vi får mycket demoplattor med nya artister, och vi tittar på alla möjliga stilar - bara det är bra, egentligen. Till de första artisterna som "nya" Skåneton ger ut hör Ronny Åström, till Skåne nedflyttad jämtlänning som verkar inom singer-songwritertraditionen. Alltså låtskrivare som framför sina egna låtar, vilka baseras på egna upplevelser och berättelser. - Jag har fått erbjudanden från de stora bolagen också, berättar Ronny Åström. Men jag har valt Skåneton för att jag vill se det i lite längre perspektiv. - Storbolagen vill sälja mycket, och snabbt. Sedan struntar de i artisten. Jag vill behålla själen i musiken, och vara med och bestämma. Skånetons verksamhet är ganska bred, och omfattar allt från barnproduktioner, gör-det-själv-inspelningar och bakgrunder för seniordansare till professionella grupper och soloartister inom olika genrer. Bolaget är "independent" på ett mycket konkret sätt. Oberoendet av större bolagskedjor gör att man kan satsa på artister helt efter eget huvud. - Nu har vi allt under ett tak, från studio till mastring, berättar Jack Juell. Allt går mycket snabbare så. Artisten kan komma hit klockan 10 på morgonen med sin idé, spela in en låt, mixa, kopiera och gå hem klockan sju på kvällen med skivan i handen, med omslag och allt.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons