Annons
Nyheter

Gardell och Mankell vinter-pratar i P1

Henning Mankell, Kerstin Ekman och systrarna Kallur är några av radions åtta vintervärdar, med strikt order att undvika julprat. Men radion hoppas ändå på en annan stämning när sommarpratarna blir vinterpratare – mer läsfåtölj vid brasan än hängmatta i skuggan.
Nyheter • Publicerad 9 december 2008
Författarna Jonas Gardell och Kerstin Ekman inleder respektive avslutar "Vinter"-satsningen i P1. Systrarna Kallur pratar den 27 december.
Författarna Jonas Gardell och Kerstin Ekman inleder respektive avslutar "Vinter"-satsningen i P1. Systrarna Kallur pratar den 27 december.Foto: 
De åtta vintervärdarna som ska sända 'Vinter i P1'. Programmen ska sändas under jul och nyråshelgen. Bakre raden från vänster: Lamine Dieng, skådespelare, tvillingsystrarna och häcklöparna Jenny och Susanna Kallur ( kunde ej närvara) representerade, Henning Mankel, författare, formgivaren och filmregissören Lasse Åberg. Nedre raden från vänster: Mari Jungstedt, deckarförfattare, Jonas Gardell, författare och artist, Kerstin Ekman, författare samt Jan-Öjvind Swahn, folklivsforskare. Bild: Anders Wiklund / SCANPIX
De åtta vintervärdarna som ska sända 'Vinter i P1'. Programmen ska sändas under jul och nyråshelgen. Bakre raden från vänster: Lamine Dieng, skådespelare, tvillingsystrarna och häcklöparna Jenny och Susanna Kallur ( kunde ej närvara) representerade, Henning Mankel, författare, formgivaren och filmregissören Lasse Åberg. Nedre raden från vänster: Mari Jungstedt, deckarförfattare, Jonas Gardell, författare och artist, Kerstin Ekman, författare samt Jan-Öjvind Swahn, folklivsforskare. Bild: Anders Wiklund / SCANPIXFoto: 

Den välkända signaturen är utbytt mot Jules Sylvains Vintergatan, i en nyinspelning av Radiosymfonikerna. Men tiden är den samma. Klockan 13 med start juldagen återuppstår det klassiska sommarprogrammet, nu alltså i omstöpt form och omdöpt till Vinter i P1.

Presentationen av vinterpratarna har inte varit lika upphaussat som sommarpratarna.

Annons

Men med namn som Jonas Gardell, Kerstin Ekman och systrarna Kallur hoppas projektledaren Bibi Rödöö att hon har hittat personer som ska locka jullediga lyssnare till radion. Vintervärdarna är åtta till antalet, utvalda med den goda berättelsen som främsta kriterium.

- Vi har varit tydliga med att vi inte vill ha åtta julprogram om julgranar och julskinkor, det finns det nog av. Vi tänker oss en stol framför en brasa med mörker och vinterlandskap utanför snarare än soliga semesterdagar. Jag tror att det blir mer filosoferande då.

Det är inte första gången som radion spinner vidare på det populära Sommar. Mellan 1969 och 1974 hördes vinterpratare under rubriken Vintergatan. Jonas Gardell, som är en rutinerad sommarpratare, har dessutom vinterpratat en gång tidigare - i ett enskilt program som sändes -91. I jul kommer han dela med sig av sina skämslåtar, musik han tycker det är pinsamt att tycka om.

Henning Mankells program är inspelat på Teatro Avenida i Moçambique, där han är konstnärlig ledare. Annars är programmen inspelade eller direktsända från Sveriges Radio i Stockholm och Falun (systrarna Kallur). Radion har övervägt risken att begreppet sommarpratare urholkas, men kommit fram till att åtta program är lagom många och lagom långt bort från sommaren.

- Sommarär 58 program, det här är en liten pendang på andra sidan året och det ska absolut inte bli större än så. Inga påskkycklingar, inga höst- eller vårvärdar. Längtan är viktig, säger Bibi Rödöö. (TT Spektra)

Elin Viksten
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons